eSokobanja.rs

Kulturno umetnicko društvo "SOKO", iz Sokobanje, proslavice 25. oktobra, ove godine deset godina postojanja. Pre jedne decenije, kulturni poslenici Sokobanje, na celu sa Zoranom Dimitrijevicem i Stankom Colovicem, koji je bio umetnicki koreograf KUD-a sve do upokojenja, osnovali su KUD "SOKO", pre svega da se narodne pesme i igre naroda sokobanjske kotline sacuvaju od zaborava

Kulturno umetnicko društvo "SOKO", iz Sokobanje, proslavice 25. oktobra, ove godine deset godina postojanja. Pre jedne decenije, kulturni poslenici Sokobanje, na celu sa Zoranom Dimitrijevicem i Stankom Colovicem, koji je bio umetnicki koreograf KUD-a sve do upokojenja, osnovali su KUD "SOKO", pre svega da se narodne pesme i igre naroda sokobanjske kotline sacuvaju od zaborava, a zatim kako bi mlade ljude otrgli od kafica, diskoteka i drugih poroka.
 Danas je umetnicki koreograf u KUD-u, Toma MIlivojevic, koji je za cetiri godine uspeo da poveca broj clanova, sa dvadesetak na 130 i da oformi pet ansambala, koji nastupaju širom Srbije i u inostranstvu. Uigrano je preko petnaest koreografija, a mnogobrojna priznanja i nagrade dokaz su uspeha ansambala KUD "SOKO".
Gosti na proslavi jubileja bice clanovi KUD " RIBARSKA BANJA", iz Ribarske banje, kod Kruševca, a povodom slavlja objavljena je i monografija o proteklih 10 godina trajanja i uspesima KUD "SOKO".
Vidimo se u Sokobanji, kolovode!

                                                             * * *

autor:

Vladimir S. Putnik