Znanstvenici precizno odredili granicu između Zemlje i svemira

Znanstvenici su konačno precizno odredili tzv. rub svemira - granicu između Zemljine atmosfere i vanjskog svemira

9 Avgust 2012

Znanstvenici su konačno precizno odredili tzv. rub svemira - granicu između Zemljine atmosfere i vanjskog svemira, objavio je u četvrtak web portal SPACE.com.

S podacima iz novih instrumenata koje su razvili znastvenici Sveučilišta u Calgaryu, u Kanadi, znanstvenici su utvrdili da svemir počinje 118 kilometara iznad površine Zemlje.

U novoj studiji, instrument nazvan "Supra-Thermal Ion Imager" utvrdio je granicu prateći relativno blage vjetrove Zemljine atmosfere i znatno silovitije strujanje nabijenih čestica u svemiru, koje može dostići brzine veće od 1000 km/h.

Sposobnost prikupljanja podataka u tom području značajna je zbog velikih teškoća mjerenja u toj zoni, previsokoj za balone a preniskoj za satelite.
»To je tek drugi puta da je obavljeno izravno mjerenje strujanja nabijenih čestica u toj regiji, i prvi puta da su uključeni svi elementi, kao što su visinski atmosferski vjetrovi«, izjavio je voditelj projekta David Knudsen sa Sveučilišta Calgary.

Instrument je nosila raketa JOULE-II 19. siječnja 2007., koja je letjela do visine od oko 200 km iznad razine mora i prikupljala podatke tijekom pet minuta dok se kretala kroz »rub svemira«.

Nalazi studije, objavljeni u časopisu "Journal of Geophysical Research" 7. travnja, mogu pomoći kod proučavanja svemirskog vremena i njegovog utjecaja na Zemlju.

Međutim oko granice između Zemlje i svemira, kao i oko onih prizemnijih, kopnenih i morskih granica među nekim državama, postoje mnoge krive predodžbe i zbunjujuće, proturječne definicije.

Tako astronauti, primjerice, mogu reći da su u svemiru kada prijeđu visinu od 80 kilometara.

Mnogi u svemirskoj industriji priznaju arbitrarnu granicu od 100 kilometara, koju prihvaća Međunarodna aeronautička federacija (FAI), organizacija što određuje aeronautička mjerila.

SAD nije nikada službeno prihvatio mjerilo za određivanja granice, jer bi se time kompliciralo pitanje prava preleta satelita i drugih tijela u orbiti, objašnjava NASA.

Kontrola misija NASA-e koristi granicu od 122 kilometra kao visinu na kojoj se ulazi u atmosferu, jer se na toj visini "space shuttle" prebacuje s upravljanja raketnim potisnicima na upravljanje površinama letjelice, navodi NASA.
Neki pak tvrde da bi oznaku »Sada ulazite u svemir« trebalo postaviti na udaljenosti od čak 21 milijun kilometara, jer je to granica na kojoj Zemljina gravitacija više nije dominantna.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt