Zagrljaj kao lek!

Staro pitanje koje roditelje širom sveta muči od pamtiveka - a koje glasi - treba li uplakanu bebu utešiti zagrljajem ili je ostaviti da plače?

9 Decembar 2012

Staro pitanje koje roditelje širom sveta muči od pamtiveka - a koje glasi - treba li uplakanu bebu utešiti zagrljajem ili je ostaviti da plače? - dobilo je, najzad, nedvosmislen odgovor. Da! Roditelji treba bebu da zaštite zagrljajem prenoseći joj ljubav, sigurnost i toplinu...
U istraživanju koje je sprovedeno na univerzitetu u Firenci i u bolnici Majer, zaključuje se da previše plakanja detetu oduzima kiseonik što predstavlja veliki rizik za neurološki aparat, posebno kada je reč o prerano rođenoj deci (pre 37. nedelje trudnoće!) i deci koja imaju manje od dva i po kilograma! To je trauma koja može da izazove zaostajanje kad je reč o pažnji i shvatanjima u kasnijem predškolskom i školskom uzrastu.
U istraživanju su korišćeni infracrveni spektroskop kojim se merila cerebralna oksigenacija, mikrofon kojim se registrovao plač, aparat za merenje periferne oksigenacije i otkucaji srca sa senzorom apliciranim na nogu novorođenčeta... a ovakvo korišćenje tehnike je omogućilo egzaktnu sliku onoga šta se dešava kad dete plače.
Polazna teza istraživača, bila je da produžen bebin plač koji može da izazove deoksigenaciju krvi, što u situaciji kada mozak tako malog deteta još nije razvijen u potpunosti za posledicu može da ima ozbiljne evolutivne probleme!
Eksplicitan (otvoren) savet naučnika, sad je da u potpunosti treba zanemariti predrasude i različita mišljenja o tom da li treba ili ne treba bebu pustiti da plače koja su se razlikovala kroz istoriju ili u zavisnosti od kulture zemlje.
Ako je dete veoma malo, ono plače jer je to jedini način da manifestuje neki realan problem. Zato pokušajte da shvatite šta se dogodilo, šta smeta vašoj bebi i kako možete da joj pomognete.
Poslednje tendencije na pedijatrijskom polju, orijentisane su na savete roditeljima da slede svoj prirodni instinkt i da decu u takvim slučajevima zaštite zagrljajem prenoseći im ljubav, sigurnost i toplinu. Naročito LjUBAV!

oOo
Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt