VRNJAČKA BANJA

VRNJAČKA BANJA:: Smeštena u centralnom delu Srbije, na obroncima Goča, 200 kilometara južno od Beograda i 25 kilometara od Kraljeva.

24 Novembar 2011

Vrnjačka Banja na mapi Smeštena u centralnom delu Srbije, na obroncima Goča,200 kilometara južno od Beograda i 25 kilometara od Kraljeva, nalazi se Vrnjačka Banja.
Pradanje kaže da je lekovitost izvora u selu Vrnjci otkrivena nakon čudotvornog iscelenja bolesnog konja koji je pripadao tamošnjem svešteniku Jeftimiju Hadzi-Popoviću. Činjenica je, medjutim, da se za njihovu delotvornost ynalo još u antici.
Rimljani su prvi izgradili lečilište Aquae Orcinae, da bi kasnije ovde dolazili i Vizatinci i osmanlije. U doba turske okupacije, stanovništvo zatrpava izvore kako se tu nebi skupljale zloglasne age spahije, kojih se valjalo kloniti. Pravi procvat Vrnjačke Banje uslediće nakon konačnog oslobodjenja Srbije iz turskog ropstva.
Medicinske indikacije: Dijabetes, bolesti pankreasa, žučne kese i žučnih puteva, čir želudca i dvanaestopalačnog creva, obolenja tankog i debelog creva, organa za varenje i ginekološke bolesti. Vrnjačke vode saniraju i stanja posle preležane žutice i hiruškog ostranjivanja žučne kese.
Mogućnosti: S razlogom nazvana kraljicom srpskih banja, ponosi se svojim parkovima, koji se prostiru na više od 60 hektara. Sadili su ih, još pre Drugog svetskog rata, dvorski baštovani. Pored sedam izvora lekovite vode, turistima je na raspolaganju i tridesetak dobrih hotela, sa raznovrsnim sadržajima. Tu su sune, teretane, bazeni, kuglane, fitnes centri, velnes i spa programi... U Specijalnoj bolnici "Merkur", koja upravlja najvećim delom banjskih resursa, radi jedan od najlepših akva parkova u Evropi, finska suna, vrhunski velnes i spa centar.
Samo desetak kilometara od centra Vrnjacke Banje, na vrhovima Goča, otvorene su četiri skijaške staze, od kojih su dve osvetljene. U blizini su i brojni srednjevekovni manastiri (Studenica, Žiča), lovni i ribolovački tereni (Ibar i Zapadna Morava). Tokom leta ovde bivaju organizovane mnoge kulturno-zabavne manifestacije, poput festivala zabavne i narodne muzike ili karnevala.

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA

Portal Vrnjačke Banje www.vrnjackabanja.biz

Smeštaj u Vrnjačkoj Banji www.vilalenka2.com

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt