VLADIKA VASILIJE ( 1750. – 1766. )

Vladika Vasilije je veoma zanimljiva ličnost u našoj istoriji. Neobično živ i energičan, nemiran, ambiciozani sebičan, Vasilije je u svojoj prirodi i u svome radu imao mnogo protivrečnosti

5 Novembar 2011

Vladika Vasilije je veoma zanimljiva ličnost u našoj istoriji. Neobično živ i energičan, nemiran, ambiciozani sebičan, Vasilije je u svojoj prirodi i u svome radu imao mnogo protivrečnosti. U radu za sebe i za svojudržavu, Vasilije nije imao skrupula i nije birao sredstva. Kad mu je trebalo on se nije žacao na prevare ni laži, ni falsifikata. Ali, mora se priznati da on ta nedozvoljena sredstva nije upotrebljavao samo u svoju ličnu korist već i u korist svoje zemlje. Uostalom pri oceni Vasilijevog rada treba uvek imati na umu prilike i sredinu, u koj je on radio i da se onda razni postupci zbog kojih se Vasilije osudjuje nisu merili merilom kojim se mere u današnje vreme.
U čežnji za vlašću Vasilije se lako istakao ispred vladike Save i potisnuo ga je potpuno u pozadinu. Ubrzo je on dobio jak uticaj ne samo na narod u Crnoj Gori već i na Srbe u Turskoj. On je razvio svuda neobično živ rad, U Rusiji je za vreme svoga bavljenja tamo uhvatio jake veze i stekao ugleda i poverenje.
U protivnosti sa radom vladike Save, odmah je Vasilije postao agresivan u svima pravcima. Nemiran i ambiciozan, on je znao da ulije u Crnogorce uverenje da su oni samostalan narod i da je Crna Gora još uvek nezavisna. On je učinio da Crna Gora odbije Turcima plaćanje traženog danka i kad su Turci zbog toga napali Crnu Goru uspeo je da ih suzbije.
Vasilije se brinuo i za prosvetu i radio je na otvaranju škola u Crnoj Gori. U Rusiji je napisao istoriju Crne Gore, spis sa istorijskog gledišta nekritičan i bez vrednosti, ali neobično važan sa političkog gledišta jer je njime najviše raširena misao o nezavisnosti Crne Gore.
Sem toga vrlo energično je radio Vasilije da suzbije medju crnogorskim plemenima razdor, koji je slabio snagu države i naroda i spolja i iznutra.
Uopšte se može reći da je Vasilije imao široku koncepciju i veće poglede na državni rad i život. Sav Vasilijev rad, mada je osenčen ponekim nesimpatičnim crtama u njegovom karakteru bio je za Crnogorce neobično koristan i Crna Gora pod njim učinila je u svom političkom vaspitanju i u borbi za emancipiju od Turske znatan korak unapred.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt