VLADIKA SAVA ( 1735. – 1781.)

VLADIKA SAVA:: Naslednik vladike Danila, vladika Sava nije imao osobina potrebnih čoveku koji treba da upravlja narodom u prilikama kakve su onda bile u Crnoj Gori

20 Novembar 2011

Naslednik vladike Danila, vladika Sava nije imao osobina potrebnih čoveku koji treba da upravlja narodom u prilikama kakve su onda bile u Crnoj Gori. Vladika Sava je bio bistar i dosta načitan , tačan i savestan ali suviše mek, tih i povučen i potpuno nesposoban za makakav organizatorski rad. Zbog toga je Sava mada je nastavio politiku vladike Danila ostao bez ugleda i autoritetea. Ipak mora se priznati da je i za njegove vlade učinjen korak u napred u pravcu emancipacije Crne Gore od Turaka.
Miran i skroman čak i plašljiv Sava nije voleo da ulazi u avanture i da zbog nesigurnog dobitka dovodi u pitanje i meće na kocku ono što je imao. Zbog toga je on izbegavao sukobe i rešen da ne dovodi svoj narod u nezgodan položaj težio je da održava dobre odnose i sa Turskom i sa Mletačkom republikom. Ali Sava je u duši bio iskreno predan Rusiji i otuda se najviše nadao pomoći. Narod je medjutim, osećao da u onako teškim prilikama ne može zemljom upravljati tako mek i slab čovek kakav je bio vladika Sava. Stoga je tražio da Sava uzme sebi pomoćnika. Sava je onda uzeo ili upravo morao da uzme sebi za pomoćnika svog rodjaka, energičnog i ambicioznog Vasilija koji je ubrzo uzeo svu vlast u zemlji u svoje ruke. Sava je posle toga otišao u manastir i živeo je tamo povučeno, bez uticaja na državne poslove.
Posle smrti vladike Vasilija ( 1766.) počeo je medjutim Sava opet voditi narodne i državne poslove. Ali uskoro ga je ponovo potisnuo u manastir i odstranio ga od uprave Šćepan mali. Posle smrti Šćepana Malog, Sava je i po treći put primio upravu i zadržao je ovoga puta sve do svoje smrti.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt