VLADIKA DANILO (1697. – 1735.)

Turci su pokorili Crnu Goru krajem XV veka . Od kraja XVII veka, počeo je medjutim u Crnoj Gori pod upravom crnogorskih vladika sistematski rad na emacipaciji od turske vlasti.

5 Decembar 2011

Turci su pokorili Crnu Goru krajem XV veka . Od kraja XVII veka, počeo je medjutim u Crnoj Gori pod upravom crnogorskih vladika sistematski rad na emacipaciji od turske vlasti. U početku su se Crnogorci u tome radu oslanjali na Mletačku republiku, koja je zbog svojih teritorija na primorju , bila gotovo stalno u sukobu sa Turskom a uskoro posle toga od početka XVIII veka, počeli su Crnogorci upirati oči u Rusiju, proglasili je za svoga pokrovitelja, i tražili od nje stalno u borbi protiv Turaka , a i inače, moralne , a još više materijalne pomoći i potpore.

Smišljen i sistematski rad na emancipaciji Crne Gore od Turske počeo je za vreme velikih ratova na Balkanu, u pretposlednjoj i poslednjoj desetini XVII veka. Ali rad u tome pravcu , i spolja i u samoj zemlji, neobično energično i vešto razvio je vladika Danilo koji se može smatrati za prvog vladara obnovljene srpske države u Crnoj Gori.

Danilo je bio darovit, energičan, okretan , dobar organizator. Vešto lavirajući medju Turskom i Mletačanima, on je utvrdio svoju vlast u zemlji, radio da izmiri i grupiše zavadjena bratstva i plemena, hvatao je veze sa Austrijom i sa Rusijom i sa pravoslavnim stanovništvom u Turskoj, a ceo taj rad imao je jedan cilj: da se emancipuje i oslobodi od Turaka. U ostvarenju toga cilja on je naravno gledao i svoju ličnu korist, i često je nije delio od opšte.

Danilo je video da je nemoguće postići oslobodjenje dogod se Turci u samoj Cr5noj Gori oslanjaju na poturčenjike, čiji se broj u to doba bio znatno umnožio. Zbog toga je on pregao da istrebi poturice u Crnoj Gori. To mu je posle velikog truda i napora i pošlo za rukom i to je unutrašnje oslobodjenje Crne Gore bilo je preteča i spoljnog oslobodjenja.

U borbi za unutrašnju slobodu i u borbi vodjenoj u savezu sa Rusijom protiv Turske Crnogorci su dobili samopouzdanje i svest o slobodi hvatala je sve više korena. Rusija je istina pri sklapanju mira ostavila Crnu Goru te su Turci udarili na Crnu Goru i pregazili je ali više nisu mogli da je orrže u pokornosti. Trebalo je istina da prodje još mnogo vremena i da se prolije još mnogo krvi dok je Crna Gora i faktički i formalno došla do svoje slobode, ali sigurne osnove za rad u tome pravcu položio je svojim smišljenim, veštim i energičnim radom radom, i u spoljnoj i u unutrašnjoj politici, vladika Danilo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt