Veliki pisac Alber Kami - Da li znate?

Alber Kami je (fr.: Albert Camus, 7. novembar 1913 - 4. januar 1960) francuski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957. Poznat je po svom karakterističnom stilu i temama.

10 Jun 2012

Alber Kami je (fr.: Albert Camus, 7. novembar 1913 - 4. januar 1960) francuski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1957.
Poznat je po svom karakterističnom stilu i temama.

Prozni stil

Po prometejskom angažovanju da umetničkom rečju prodre u zagonetke života i odgonetne smisao čovekovog prisustva u svetu i svemiru, Alber Kami spada među najangažovanije pisce. Njegovo književno delo, s originalnom filozofskom osnovom (filozofija apsurda), aktivno se uključuje u borbu savremenog čoveka za lične i društvene slobode.

Biografija

Alber Kami je rođen 7. novembra 1913. u porodici siromašnog alzaškog zemljoradnika, u Alžiru. Otac je, ubrzo po dečakovom rođenju, poginuo u čuvenoj Bici na Marni, u Prvom svetskom ratu.
Kamijevo školovanje i kasnije studije na Filozofskom fakultetu u Alžiru, protekli su u svakodnevnoj borbi za opstanak. Kao student je morao sam da zarađuje hleb, udara pečate na vozačke dozvole u alžirskoj prefekturi, a u slobodnim časovima da prodaje automobilske delove i beleži barometarski pritisak u meteorološkoj stanici. Kami, zatim, radi u alžirskoj radio-stanici, interesuje se za pozorišnu umetnost, a jedno vreme radi i s vlastitom pozorišnom trupom.
Uspešna publicistička aktivnost, međutim, postepeno ga odvodi književnom stvaranju. Kao esejist, kritičar i urednik lista „Borba“, koji je 1940. pokrenuo u Parizu, Kami postaje istaknuta ličnost u francuskom pokretu otpora protiv nacizma.
Bogato životno iskustvo i već oformljena vizija sveta, počeli su da dobijaju umetnički oblik u nizu njegovih slavnih romana: "Stranac" (1942), "Kuga" (1947) i "Pad" (1956); zatim u dramama "Nesporazum" (1944), "Kaligula" (1944) i "Opsadno stanje" (1948), kao i u lirskom komentaru romana "Stranac", objavljenom 1943. pod naslovom "Mit o Sizifu". Poznat roman je i "Pobunjen čovek" (1951).
Kamijevom književnom delu, odato je najveće priznanje dodeljivanjem Nobelove nagrade za književnost 1957.
Kami je preminuo 4. januara 1960. u saobraćajnoj nesreći. Vozač je bio njegov blizak prijatelj i izdavač Mihel Ðaliardi koji je, takođe, poginuo. Njegova deca, blizanci Katerina i Jovanka, drže autorska prava na njegova dela.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt