VASKRŠNJI POST

VASKRŠNJI POST:: Post je ustanovio sam Gospod Isus Hristos posteći 40 dana u pustinji

3 Septembar 2009

Vaskršnji post je počeo u ponedeljak 15. februara i trajaće sve do nedelje, 4. aprila kad vernici Srpske pravoslavne crkve, u ovoj, 2010. Gospodnjoj, proslavljaju Vaskrsenje Hristovo. Ovo je ujedno i najduži post u pravoslavnom crkvenom kalendaru, a naziva se, još i Časni ili Veliki post...

VASKRŠNJE SEDMICE

Prva sedmica - Čisti ponedeljak
Vaskršnji post uvek počinje ponedeljkom koji se zove i Čisti ponedeljak, baš kao i cela ta prva sedmica ovog posta u kojoj se sva jela kuvaju na vodi.

Druga sedmica - Pačista ili Hroma
Druga sedmica se zove Pačista ili Hroma.

Treća sedmica - Krstopoklona
Treća sedmica Velikog posta je Krstopoklona.

Četvrta sedmica - Sredoposna
Ova, Sredoposna, četvrta je u nizu.

Peta sedmica - Gluva
To je peta po redu u postu, naziv je Gluva.

Šesta sedmica - Cvetna
Šesta, pretposlednja sedmica Velikog posta se zove Cvetna.

Sedma sedmica - poslednja u nizu je Strasna ili Velika
Najznačajniji dan u ovoj sedmici je Veliki petak koji obeležavamo kao uspomenu na stradanje Gospoda Isusa Hrista na krstu.

O POSTU

Post je ustanovio sam Gospod Isus Hristos posteći 40 dana u pustinji. Cilj posta je, pre sveg i iznad sveg, proslavljanje Boga i poštovanje Njegovih svetitelja, zatim, očišćenje tela, jačanje volje, a tim i uzdizanje duše iznad tela.
Istina, post podrazumeva uzdržavanje od mrsne (mane) hrane, ali sam taj podvig nije dovoljan ako ga ne prati i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, praštanje svima koji su nam nešto nažao učinili, umnožavanje molitava i činjenja dobrih dela, pokajanje za sve loše što smo uradili - rečju, mišlju ili delom.
Naša srpska crkva propisuje višednevne i jednodnevne postove.
Pored Vaskršnjeg, višednevni post je i Božićni koji traje šest sedmica; Petrovski, različite dužine trajanja; i Velikogospojinski post koji traje dve sedmice.
Jednodnevni postovi su svaka sreda i petak preko godine, osim Božićne sedmice, sedmice iza mitara i fariseja, pre Vaskršnjeg posta, Vaskršnje sedmice i sedmice Duhova.
Posni dani su i Krstovdan uoči Bogojavljenja, Usekovanje glave svetog Jovana Krstitelja i Vozdviženje časnog krsta.
Crkva može da propiše i druge posne dane u vreme velikih katastrofa, ratova ili nekih odlučujućih događaja za verujući narod. U tom slučaju, radi se o zapovednom postu koji je, takođe, obavezan za sve vernike.
O, slatko naše pravoslavlje, melem duša, naših!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt