Treba li da se bojimo budućnosti?!

Svakoga puta kada ljudski rod sam sebi ugrozi egzistenciju donošenjem odluka koje su dugoročno gledano pogubne za njega, mediji postavljaju iznova i iznova već prilično otrcano, no ne bez razloga postavljeno pitanje :

9 Avgust 2008

Svakoga puta kada ljudski rod sam sebi ugrozi egzistenciju donošenjem odluka koje su dugoročno gledano pogubne za njega, mediji postavljaju iznova i iznova već prilično otrcano, no ne bez razloga postavljeno pitanje : „ Treba li da se bojimo budućnosti“? Ponosni smo na sebe što smo se izdigli u toliko milijardi godina na jedan nivo koji nam omogućuje da se, poželimo li to, uništimo u potpunosti.
Prije ne tako puno vremena zadovoljavao nas je samo fizički segment uništenja. No, nakon što smo skoro nepovratno zagadili vodu, onemogućili velikoj površini šuma da se obnovi i podari nam još malo kisika, dopustili ozonu da nam pokloni i malo ultraljubičastog zračenja, shvatili smo da nam to nije dovoljno.

Pa smo se odlučili osigurati i sa psihičke strane. Za svaki slučaj, tako da budemo sigurni, da izvršimo svoju misiju u potpunosti.

Za sada u drugom segmentu uništenja vode Japanci. Moramo priznati da su se Amerikanci također jako puno trudili i to na više polja, no bitka još nije gotova, svatko još može izići kao pobjednik.

Dakle… da vidimo što su to njihovi mozgići dugotrajnim naporom uspjeli izumiti kako bi nam skratili muke i omogućili brži put u propast. Dobro, dobro, to što nameću svakojake, raznorazne životne vrijednosti o kojima bi se dalo raspravljati, poput nemilosrdne borbe za dostizanjem materijalnog vrhunca te podređivanje života praćenju najnovijih modnih trendova, makar to značilo smrt do izgladnjivanja, to nam nije toliko zanimljivo, ima toga dovoljno i kod nas.

No, najzad su zaslužili zlatnu medalju u pokušaju otuđivanja ljudi od ostatka društva i procesa socijalizacije. Da pojasnim o čemu je riječ…..nedavno se na internetu pojavio spektakularan članak o mogućnosti komunikacije i stvaranja prijateljstava - sa virtualnim prijateljima!!!

Da, dobro ste pročitali. Ima sve više i više web stranica na kojima možete upoznati kreirane likove ljudskog obličja, imena Jack, Rob, Jessica, Lindsay, sa kojima ste u mogućnosti komunicirati dugo u noć. Tri minute biti će vam itekako dovoljne da stvorite društvance pred kojim nećete morati pokazivati svoje ljudske vrijednosti, dijeliti zajedničke trenutke putovanja, igre, rasprave, truditi se da budete netko bolji…

Jednostavno se logirajte na net, pronađite par Jackova i ubrzo ćete dobiti dojam kako na ovome svijetu niste sami i kako ste izrazito popularni.

A činjenica da je vaš najbolji prijatelj jedan veliki sklop čipova i žica može postati ubrzo i zanemariva. Ionako ćete nakon nekog vremena izgubiti veću potrebu za razmišljanjem. No, ipak, koliko se god Amerikanci trudili, Japanci su ipak stigli korak naprijed.

Njihovi znanstvenici su uspjeli izumiti savršenu ženu robota koja se zove Lisa, čisti, kuha, vodi ljubav, osjetljiva je na dodir i ne prigovara. I ubrzo bi trebala biti predstavljena svijetu. Moći će se je kupovati u neograničenim količinama i raditi s njome što god poželite.

Nakon nje, vjerojatno ćemo dobiti i prijatelje robote, kućne ljubimce robote,muškarce robote, a za one najnarcisodinije možda i jednu verzijurobota samoga sebe.

Da perverzija bude veća, muškarci će moći čak sami Lisu fizički prilagoditi individualnim mjerilima.

Hm… treba li da se zabrinemo da će dugogodišnji napori isticanja intelektualnog, duhovnog nad fizičkim, tek tako jednim potezom znanstvenika pasti u vodu?! Jer koja će se žena htjeti izboriti za ravnopravan položaj u zajednici s mužem kada zna da on uvijek može stvoriti sebi onu savršenu, rađenu po njegovim vlastitim idealima. I obratno.

Sve nas to dovodi do zaključka da bi se polako ali sigurno mogli vraćati u stari vijek kada se trgovalo ljudima na veliko, spaljivalo ih se na lomači te cijenilo primitivnost dok je želja za intelektualnim napretkom bila kamenovana.

Pa tko će više, kada se roboti fizički jednaki čovjeku izmiješaju sa nama, moći raditi razliku između njih i ljudi? Tko će se htjeti pogovarati s nekime i dokazivati svoje ideje kada će moći stvoriti oko sebe hrpicu istomišljenika? I valjda će ljudski rod opstati samo dok se međusobno ne uništi.

A prva će propasti kao i uvijek, ona intelektualna manjina koja se bude odupirala novim, savršenim izumima nove, zastrašujuće tehnologije.

Ostati će robotska rasa kojoj smo mi utrli put.

Dinosaurusi su vladali 170 milijuna godina.

Možemo li ih nadmašiti?!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt