SVI NA SOKOBANjSKO MORE!

SVI NA SOKOBANjSKO MORE:: Akumulacija Bovansko jezero, je stvorena početkom sedamdesetih godina prošlog veka iz dva praktična vodoprivredna razloga

20 Maj 2016

Nedavno sam, kao gost, bio u Sokobanji i video, po ko zna koji put, njenu biser-vodu i u dolasku i u odlasku. Kakva pučina, kakve divne obale! Pretpostavljam da ste pogodili da se radi o, tzv., Bovanskom jezeru - na pola puta prema Aleksincu - a koje je neko, negde sam pročitao - nazvao Sokobanjsko more! Ova divna velika površina vode koju je stvorila vredna rečica Moravica, zaista podseća na more, tačnije, izgleda kao neki veliki zaliv, morski, recimo kao da je Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori. Ja, ipak, više volim da kažem Sokobanjsko more... Prvo, zato što je zaista veliko; drugo, zato što ga je kao akumulaciju stvorila upravo sokobanjska reka Moravica pa, prema tom, pripada Sokobanji. E, povodom tog mog veoma upečatljivog doživljaja ove predivne turističe lepotice, pre nego iznesem neke svoje ideje koje će, nadam se, naći plodno tle i u samoj Sokobanji, među meštanima i, naravno, nadležnima, reč-dve s Interneta:
Bovansko jezero je nastalo pregrađivanjem reke Moravice izgradnjom zemljane brane 1978. Osnovna namena jezera je bila zaustavljanje poplavnog talasa i taloženje materijala i mulja koji nanosi reka Moravica radi zaštite i regulacije većih vodotokova, prvenstveno Južne i Velike Morave. Nalazi se na pola magistralnog puta Aleksinac-Sokobanja, tačnije na 10 km od Sokobanje i 13 km od Aleksinca. Ukupna dužina jezera je oko 8 km i proteže se duž i u neposrednoj blizini magistralnog puta.
Ili, na drugom sajtu, piše malo detaljnije:
Bovansko jezero, nalazi se na sredokraći puta Aleksinac – Sokobanja, a slobodno možemo reći na samom putu, jer stari (potopljen!) sokobanjski drum počiva na dnu ove prelepe akumulacije, ukleštene između obronaka Bukovika i Oble glave…
Akumulacija je stvorena početkom sedamdesetih godina prošlog veka iz dva praktična vodoprivredna razloga. Izgrađena je, u prvom redu, za snabdevanje grada Aleksinca zdravom pijaćom vodom, paralelno i – navodnavanje plodnog zamljišta u Aleksinačkoj kotlini, kao i radi sprečavanja da bujične, uglavnom prolećne, vode unose erozivan materijal u Južnu Moravu. Inače, jezero je dugačko oko osam kilometara, s prosečnom širinom od 250, i, najvećom, oko brane, od 500 metara.
Eto, tako na Internetu.
A koje su moje ideje?
Prvo, ako prihvatimo - ne, samo, iz rodoljubivih razloga, nego i turističkih - što je u ovo sadašnje vreme od najvećeg interesa i za Sokobanju i za Srbiju u celini, onda, dragi moji Sokobanjci - hajde da zasučemo rukave i da, kao nekad, u vreme naših očeva i dedova, a, uveliko, i naših majki i baba, pokušamo da složnim zajedničkim radnim akcijama unapredimo ovaj biser u neposrednoj okolini Sokobanje. Treba okupiti grupu stručnjaka koji će osmisliti bliže, srednje i dalje ciljeve - izgradnje Sokobanjskog mora, tj., priobalnog područja - koji će biti od velike turističke koristi i Sokobanjcima, i Aleksinčanima, i turistima kao i izletnicima/vikendašima kao gostima-namernicima.
U tom pogledu, nezavisno od tog kakve će predloge dati grupa ovakvih izabranih stručnjaka, predlažem da se stvori grupa zaljubljenika u Sokobanjsko more, da se na amaterskoj bazi, koliko ko može i radom i novcem, sagrade prvi objekti koji će koristiti boravku. Tu mislim na montažne objekte, čak polumontažne, nešto slično Mokroj Gori (ovako se zove mesto, to nije planina, brdo!... nego naziv mesta u kom je naš i svetski proslavljen reditelj Emir Kusturica - sagradio pravi mali grad: crkva, banka, bioskopska sala, prodavnica i dr.). Zašto takvo nešto - ili bolje - ne bi moglo da se uradi i na obalama Sokobanjskog mora - pitam se, ja!
Naravno, na tom "moru" - trebalo bi negovati samo plovila na jedra i vesla kako bi se sačuvala akumulacija u svoj svojoj čistoći!
Dragi Sokobanjci, pridružite se ovoj mojoj molbi, ideji, da od Sokobanjskog mora napravimo pravu turističku atrakciju! Da radimo, tamo, na njegovim obalama, svakog vikenda, praznika ili slobodnog dana - da i mi - kao što je to učinio veliki Kusturica - napravimo novo mesto okupljanja - nađimo donatore koji će nam pomoći! Ne zaobiđimo ni inostranstvo - mnogo je bogatih Sokobanjaca, tamo - koji bi i te kako pomogli i novcem i savetom! Svom rodnom kraju!
Za početak, bilo bi dovoljno da postoji: mala apoteka, vodeni čvor, skladište za kajake i jedrilice, restoran sa samouslugom, hostel, malo šatorsko naselje, benzinska pumpa, mali auto i moto i biciklo servis... ne dajte mi više, kiptim od ideja!
Ne znam kako bih nazvao to mesto. Ono bi se prostiralo duž svih obala, a, to, nije, uopšte malo. Da li Bovan, da li Sokobanja 2, da li Novi Bovan, da li Sokobanjski Bovan... ne znam, nisam ni ja najpametniji!
Ali volim Sokobanju kao i vi!

Boba Mihić

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt