SVETI STEFAN

Sveti Stefan (nazvan Prvomučenik) je bio arhiđakon i blizak rođak apostola Pavla

15 Jul 2011

SVETI STEFAN Sveti Stefan (nazvan Prvomučenik) je bio arhiđakon i blizak rođak apostola Pavla.
Kaže se arhiđakon jer je bio prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli - učenici, Hristovi - rukopoložili i postavili na službu oko pomaganja siromašnih i ubogih u Jerusalimu i okolini.
Sveti Stefan je bio Jevrejin koji je živeo u grčkim oblastima tadašnjeg velikog carstva.
Naša, Srpska pravoslavna crkva, slavi ga drugog dana po Božiću, to jest 9. januara po gregorijanskom kalendaru. Ova slava, u narodu se, još, zove Stefandan i, u stvari je, treći dan Božića.
Stefan je bio u srodstvu sa apostolom Pavlom koji u vreme Stefanovog mučeništva još uvek nije bio spoznao svu vaseljensku božansku istinu Hristovog učenja. Ali posle, zna se kakav je veliki i nenadmašan hrišćanin Pavle postao.
Stradanje svetog Stefana, zbilo se godinu dana posle silaska Duha Svetog na apostole, odnosno iste godine kad se Gospod Isus Hristos vazneo (uzdigao, vinuo) na nebo. Koliko je veliko i snažno njegovo ime, vidi se i po tom što je Sveti Stefan prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se - s punim pravom, dosledno tom - naziva, još, i Prvomučenikom. A koliko je bilo njegovo veliko stradanje i mučeništvo, može se pročitati u Novom zavetu.
Kao i drugi svetitelji, i Sveti Stefan je
činio mnoga čudesa, a pomagao je, mnogo, ljudima u nevolji, što je sve opisano u Svetom pismu.
Zbog svoje oštre a pravedne reči, a braneći Hristovu veru, imao je mnogo neprijatelja, ali ih je uvek pobeđivao. Kako nisu mogli drukčije da spreče njegovo veliko i nadahnuto propovedanje, pribegli su, uz pomoć lažnih svedoka, kleveti - da je hulio na Boga i Mojsija - baš kao što se zbilo i s Isusom Hristom.
Tako su narodne duhovne starešine protiv Svetog Stefana pobunile narod. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Posle hapšenja, usledilo je suđenje.
Na suđenju, Sveti Stefan je odlučno i razložno pobijao jednu po jednu lažnu klevetu lažnih podmetnutih svedoka. Izložio je, jasno i s velikim poštovanjem, celu istoriju Izrailja od Avrama koji je prvi dobio obećanje o dolasku Mesije do Mojsija, o kom je govorio s velikim strahopoštovanjem i uvažavanjem. Ali, istina o Mesiji još više je razgnevila svešteničke i narodne poglavare.
U tom uzavrelom trenutku, Arhiđakon Stefan pogleda u nebo i to što je ugledao objavi svima prisutnima:
„Evo, vidim nebesa, otvorena - i sina čovečjeg - gde stoji s desne strane Boga!"
To je razjarilo sve njegove sudije te Arhiđakona Stefana izvedoše iz grada i ubiše kamenujući ga.
Među prisutnim mučiteljima koji su ga kažnjavali, bio je i Stefanov blizak rođak Savle koji je kasnije, iskreno se pokajavši, spoznao istinu o Gospodu Isusu Hristu, primio njegovo učenje i sveto krštenje i ostatak prolaznog zemaljskog života proveo propovedajući, baš kao i apostol Pavle, jevanđeljsku istinu - šireći božansku Hristovu reč i osnivajući crkvene zajednice.
Njegove poslednje reči su bile:
„Gospode, ne uračunaj im greh ovaj!"
Mošti svetog prvomučenika Stefana su pronađene blizu Jerusalima 415. godine.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt