SVETI NIKOLA

Sveti Nikola:: On je istorijska ličnost. Sveti Nikola ili Sveti Nikolaj (grčki: Νικόλαος, Nikolaos; rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine, po starom kalendaru) je hrišćanski svetac, mirlikijski arhiepiskop i velik čudotvorac.

4 Jul 2011

sveti Nikola Najviše Srba, slave Svetog Nikolu. Ne kaže se, badava: 50 % Srba slavi ovog sveca a ostali idu na slavu. Jest, tako je, Bog nam pomogao!
On je istorijska ličnost. Sveti Nikola ili Sveti Nikolaj (grčki: Νικόλαος, Nikolaos; rođen oko 270. godine, umro 6. decembra 343. godine, po starom kalendaru) je hrišćanski svetac, mirlikijski arhiepiskop i velik čudotvorac. Živeo je, znači, u IV veku, u gradu Mira, u Maloj Aziji. Njegov lik je prelep, prebogat.
Kad se malo bliže upoznate s njegovim životom i čudima, saznate da je sveti Nikola zaštitnik moreplovaca, trgovaca, dece i studenata u Grčkoj, Rusiji, Makedoniji i Srbiji.
Njegovi roditelji imali su samo njega. Na krštenju je dobio ime - Nikola - što znači pobeditelj naroda.
Ima zabeleženo da je Nikola posle smrti roditelja prodao imanje i sav novac razdao sirotinji uz reči: "Sirotinjo, od vas svi uzimaju, evo mene koji vam daje."
Sveti Nikola je izvesno vreme bio sveštenik u mestu rođenja (Mira je u današnjoj Turskoj). Bio je veoma milostiv, svi su ga voleli.
Za vreme čuvenih careva Dioklecijana i Maksimijana - kad su hrišćani veoma proganjani, tučeni i ubijani - sveti Nikola je bačen u tamnicu. I u mračnoj, hladnoj i prepunoj akrepa, tamnici, propovedao je Hristovo učenje takvim istim sapatnicima kojima se surova vlast svetila u želji da zatre novu veru koja je sve više hvatala zamaha.
Posle spasavanja iz tamnice, a nema zabeleženo kako mu je to pošlo za rukom, sveti Nikola je prisustvovao istorijskom prvom Vaseljenskom saboru u Nikeji, ali zbog tog što je udario aleksandrijskog sveštenika Arija, optuženog za jeres, udaljen je sa sabora i zabranjeno mu je dalje prisustvo.
Svima je pomagao, svima jadnima, nemoćnima, bolesnima, svima putnicima na putevima daleko od kuće. On ih je hrabrio da istraju do kraja, jačao im veru i zbog tog se pročuo. Negde je, još za života, smatran za sveca, tolika je bila njegova moć, slava. Kasnije je pomilovan jer je uočeno da mu je učinjena pakost na pravdi Boga.
U starosti se razboleo i preminuo 6. decembra 343. Sveti Nikola se i slavi tog dana, što je, u stvari, 19. decembar po novom kalendaru.
Njegovom imenu, posvećeno je više od 600 crkava pod jurisdikcijom Srpske pravoslavne crkve. Kako Sveti Nikola pada u vreme (tačno na polovini) velikog božićnog posta, vernici su oduvek za tu slavu pripremali isključivo posna jela.
Sveti Nikola je hramovna i manastirska slava SPC.
I još nešto: Sveti Nikola se slavi i 22. maja, u znak sećanja na onaj dalek dan kad su mošti svetog Nikole 1096. prenete iz Mira u Likiji u tad pravoslavni Bari (današnja Italija) i položene u crkvu svetog Jovana Preteče. A tri godine kasnije, građani Barija su podigli predivnu crkvu svetom Nikoli.
Nedovoljno se zna podatak da je naš velik despot a kasnije i kralj, srpski, Stefan Dečanski slao izdašne i probrane priloge i poklone - a sve u slavu i čast svetom Nikoli, kao znak posebne zahvalosti što mu je, kako je verovao, sveti Nikola povratio vid.
U Sokobanji, nema deteta koje ne zna ko je bio knez Miloš Obrenović. E pa, Sokobanjci, da vas podsetim, i knez Miloš Obrenović, Veliki Miloš, slavio je Svetog Nikolu. Pa tako slavite i vi ovog velikog pravoslavnog sveca kako mu dolikuje: hrišćanski, kneževski i sokobanjski!
Srećna slava, domaćine!

Boba Mihić

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt