Sve o hormonskoj piluli za dan posle

Ako ste imali seks bez zaštite ili je kontracepcijsko sredstvo zakazalo a plašite se neželjene trudnoće, postoji rešenje! Reč je o piluli za "dan posle", koja može da spreči neželjenu trudnoću!

26 Novembar 2012

Ako ste imali seks bez zaštite ili je kontracepcijsko sredstvo zakazalo a plašite se neželjene trudnoće, postoji rešenje! Reč je o piluli za "dan posle", koja može da spreči neželjenu trudnoću!
- Pilula za "jutro posle", ili postkoitalna kontracepcija, ili hitna kontracepcija je važan metod kontracepcije u slučajevima kad kondom pukne, kod pomeranja dijafragme ili cervikalne kape ili kod nezaštićenog seksualnog odnosa - objašnjava dr Mitrović-Jovanović.
Reč je o nešto jačim kontraceptivnim pilulama koje zaustavljaju ovulaciju ili je odlažu i sprečavaju da se eventualno oplođena jajna ćelija razvija u materici.
Ova pilula se koristi, kako i samo ime kaže, u "jutro posle" spornog seksualnog odnosa, a možete da je uzmete najkasnije 72 sata posle kritičnog seksualnog čina.

Vrste pilula

Postoji nekoliko različitih pilula koje se koriste u ovu svrhu i to :
1 kombinovani oralni kontraceptivi u dozi od 50 mikrograma etinil estradiola i 0,25 mg levonorgestrela, 2x2 tablete uzete na 12 h (ukupno četiri tablete ), efikasnost 75 odsto
2 pilula koja sadrži 0,75 mg levonorgestrela, 2x1, na 12 h (ukupno 2 tablete), efikasnost 85 odsto 3 1,5 mg levonorgestrela, 1x1 (ukupno 1 tableta), efikasnost 85 odsto.
Ako se koristi u prvoj polovini ciklusa, smatra se da će menstrualno krvarenje nastupiti pre očekivanog perioda, a ako se koristi u drugoj polovini ciklusa, menstrualno krvarenje ne sme kasniti. Ukoliko očekivana menstruacija izostane, obavezno se javiti ginekologu da se isključi eventualna trudnoća.
Ukoliko trudnoća nastane posle korišćenja urgentne kontracepcije, nema dokaza da postoji teratogeni efekat na plod ako se pacijentkinja odluči da zadrži trudnoću.
Takođe se preporučuje poseta ginekologu tri nedelje od primenjene terapije radi pregleda i razgovora o nekom sigurnom vidu kontracepcije ako žena ne planira potomstvo.

Neželjeni efekti

Treba napomenuti da uzimanje ove vrste terapije nosi sa sobom niz neželjenih efekata. Oko 50 odsto korisnica ima izražene mučnine, oko 20 odsto ima povraćanje (ako povrati u roku od jednog sata od popijene tablete, potrebno je da ponovo uzmu dozu), postoje simptomi u smislu napetih dojki, glavobolje, promene raspoloženja i dr. Kod osoba koje imaju problem sa trombozom ili neko u porodici ima ovaj problem urgentna kontracepcija sa tabletama estrogena je zabranjena.

Savetovanje sa ginekologom

U pojedinim zemljama ove tablete se nalaze u slobodnoj prodaji i mogu se kupiti bez recepta.
- Moje mišljenje je da potencijalne korisnice i njihovi partneri treba da znaju za ovaj vid kontracepcije, ali da ne treba da ga primenjuju na svoju ruku bez konsultacije ginekologa.
Takođe, ne možemo tačno da kažemo koliko puta godišnje sme da se koristi, jer čim postoji potreba za češćim korišćenjem, znači da je potrebno uključiti neki od savremenih metoda kontracepcije koji će biti bolji, sigurniji i bezbedniji izbor, naravno u dogovoru sa ginekologom.

Ne koristite je često

Neki lekovi mogu da utiču na delotvornost pilule za dan posle i pilula za dan posle može da utiče na delovanje nekih lekova za dan posle. Hitna kontracepcija može da se koristi više od jednog puta, ali ne bi trebalo da se koristi kao redovno sredstvo kontracepcije, jer tada njen učinak slabi.

Delotvornost

Delotvornost pilule za dan posle je veća što se ranije popije nakon polnog odnosa. Ako se popije u roku 24 sata, sprečava trudnoću kod devet žena od 10 koja bi se dogodila da nije uzeta pilula. Unutarmaternični uložak ima delotvornost 98 odsto ako je umetnut u roku od pet dana nakon seksa.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt