SUNCE KAO BOŽANSTVO

SUNCE KAO BOŽANSTVO:: Drevni narodi obožavali su Sunce jer su smatrali da je ono simbol plodnosti i života, snage, vlasti i stvaralacke snage.

19 Januar 2009

 Drevni narodi obožavali su Sunce jer su smatrali da je ono simbol plodnosti i života, snage, vlasti i stvaralacke snage.
Cesto su u njegovu cast održavani obredi a ono je smatrano bogom, pa cak i vrhovnim božanstvom. Kod starih Egipcana obožavanje Sunca predstavljalo je osnovu verskih obreda, a božanska zvezda, koju je predstavljao bog Ra, imala je razlicita oblicja povezana sa drevnim astronomskim shatanjima. Izlazak i zalazak Sunca smatrani su putovanjem: na osnovu ucenja egipatskih sveštenika, Sunce se nocu ukrcavalo na brod od papirusa i silazilo u podzemni svet, a sledeceg jutra se vracalo na nebo. Nocni sati uporedivani su sa boravkom mrtvih na drugom svetu, a zora sa njihovim budenjem u novi život. Asteci, drevni narod iz Srednje Amerike, verovali su da sunce svako vece umire, a ujutru se rada kako bi nastavilo svoju vecitu borbu protiv Meseca i zvezda i oteralo ih s neba.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt