Šta sve istražuju privatni detektivi?

Kad sumnjaju u vernost supružnika, pouzdanost poslovnih saradnika ili žele da provere šta im deca rade u slobodno vreme, Beograđani sve češće u pomoć zovu privatne detektive - piše "Blic".

9 April 2013

Kad sumnjaju u vernost supružnika, pouzdanost poslovnih saradnika ili žele da provere šta im deca rade u slobodno vreme, Beograđani sve češće u pomoć zovu privatne detektive - piše "Blic".
Iako je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema zakon o detektivskoj delatnosti, samo u Beogradu posluje više od 20 detektivskih agencija.
Zidovi detektivskih kancelarija, jedini su svedoci problema i tajni koje ostaju između detektiva i klijenata jer je diskrecija jedna od najstrožih pravila ovog posla.
Iako mnogi misle da se posao detektiva svodi na praćenje bračnih partnera i otkrivanje preljuba, privatni istražioci često otkrivaju velike pronevere novca u kompanijama i pronalaze davno nestale osobe. Ono što mnogi ne znaju je da detektivi često pomažu roditeljima da otkriju da li su njihova deca pripadnici neke od verskih sekti ili narkomanskih grupa.
Beogradski detektivi ističu da je posao veoma stresan, a da često može biti i opasan. Detektiv, dešava se, ostaje i po 48 sati na terenu, a ponekad mora da preuzme drugi identitet i potpuno se uklopi u sredinu u kojoj istražuje da bi istražio slučaj.
Jedan naš saradnik je čitavo leto radio na gradilištu kako bi otkrio ko krade građevinski materijal. To nije lako, a može biti skopčano i s neprilikama ako ga otkriju, ako se radi o podzemlju. Morao je da radi isto što i ostali radnici, gurao je kolica s malterom, nosio blokove i spavao u radničkim barakama.
"Njegov trud se isplatio jer smo otkrili lopove koji su napravili višemilionsku štetu investitorima" - priča vlasnik agencije.
Detektivski posao, ne završava se uvek istraživanjem. Kad klijent dobije rezultate istrage, često mu je potreban savet kako bi na što bolji način rešio problem...
"Pratili smo četrnaestogodišnjeg mladića i otkrili da se drogira. Kad smo saopštili roditeljima, bili su toliko razočarani da više nisu želeli da mu pomognu! Neverovatno! Nerazumljivo! Nedozvoljivo! Pobogu, on im je sin! Gde je ljubav, briga, strah za njegovu budućnost?! Zar ga prepustiti rđavim navikama i rđavom društvu?! Tad smo preko Udruženja za bolesti zavisnosti dečaka smestili u jedan manastir na jugu Srbije. Kasnije sam saznao da se izlečio" - priča drugi detektiv.
Pred detektivom, retko će se naći dva ista slučaja. Privatni istražitelji ističu da su zahtevi i problemi klijenata veoma različiti. Svaki slučaj zahteva različit pristup.
"Detektiv mora da bude i psiholog, dobra komunikacije je osnov za početak rešavanja problema. Nekad se desi da slučaj i ne prihvatimo zbog nerealnih zahteva klijenata. Primer je jedna gospođa koja je od nas tražila da joj nađemo kupca za njen bubreg" - priča treći detektiv.
Problem detektivima nekad zadaju i sami klijenti jer im ne daju dovoljno potrebnih informacija. Prema rečima istražitelja, takve slučajeve retko prihvate jer zahtevaju mnogo posla, a uspeh nije zagarantovan.
"Jedan Italijan je od nas zatražio da mu pronađemo devojku koji je upoznao na Jadranskom primorju pre nekoliko godina. Sećao se, samo, da je studentkinja iz Beograda i da se zove Ana. Posle nekoliko dana razmišljanja, odlučio sam da pomognem upornom klijentu i da pronađem misterioznu devojku. Posle mesec dana, pronašli smo Anu i pitali je da li želi da uspostavi kontak sa našim klijentom. Bila je odušljevena što će ga ponovo sresti" - detektiv... ali da bez njenog pristanka do susreta ne bi došlo...
Iako ima mnogo "nezanimljivih" slučajeva, kao što su kućne krađe i proveravanje zaposlenih, o nekim slučajevima mogli bi se napisati romani...
Tako se jednoj - a ima ih više - detektivskoj agenciji u Beogradu javila žena koja je pre 35 godina ostavila bebu na pragu jedne firme. Posle mnogo godina života u inostranstvu, vratila se u Srbiju sa željom da ponovo vidi sina! Da, proradila savest!... Ispostavilo se da je do njega bilo teže doći nego što su detektivi mislili, jer je tokom života tri puta menjao prezime i - porodice! Strašno teško, a, ipak, se uspelo: znanje detektiva, veština, uporniosgt - sve, to, dovodi do zatadig cilja!... A sin... Sin te majke koja ga se, eto, setila... htela da ga pronađe... posle mnogo godina...
Iako je bio u šoku shvativši da zapravo sve ono što zna o sebi nije istina, da se rodio u Užicu, a ne u Beogradu, šest meseci ranije nego što je do tad znao - ipak je želeo da upozna biološku majku.
Međutim, nisu svi klijenti srećni kad saznaju rezultate istrage. Često se desi da prevaren suprug zatraži razvod kad sazna da njegova supruga ima dete s drugim čovekom, iz ranijih vremena, a on o tom nije imao ni pojma.
Beogradski detektivi nemaju ustaljen cenovnik, iako su pokušavali da se "dogovore" o jedinstvenim tarifama. Slučajevi su različiti, pa zbog toga visina naplate zavisi koliko se dana određena osoba prati, koje se tehnike i sredstva koriste i koliko detektiva je uključeno u slučaj.
Primera radi, jedan detektivski sat u Srbiji približan je cenama u Sloveniji i naplaćuje se prosečno 45 evra, u Nemačkoj cena radnog sata kreće se i do 150 evra, dok jedna poznata agencija iz Čikaga, svoje jednočasovne usluge naplaćuje po 600 evra.

oOo
Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt