SOKOBANjLIJA

SOKOBANjLIJA:: Kao što u Beogradu, sad, postoji Skadarlija (Skadar-lija) - nekad, u Jakšićevo doba, dika i ponos starog Beograda - a sad kič i promašaj!

9 Jun 2016

Kao što u Beogradu, sad, postoji Skadarlija (Skadar-lija) - nekad, u Jakšićevo doba, dika i ponos starog Beograda - a sad kič i promašaj! - u Svetoj Sokobanji treba napraviti Sokobanjliju, turističu atrakciju. Pored Moravice, od mosta na Prevalcu, levom obalom, do mosta u Carini, do Šiškovog vira, napraviti kej, širok, dugačak bar 2 kilometra, po mogućstvu sve do mosta u Carini, dalje ne. Tu postaviti dobro osmišljene kioske na sprat ili polusprat, ali svaki različit da bi se izbegla monotonija "indiga", "štancovanja", pa i s terasama koje se nadnose nad Moravicu, pa i s terasama na krovu, pa i s baštama na krovu gde se može i sunčati, i tuširati - znate li šta su uradili Francuzi kraj Sene, u Parizu?... napravili su veštačke plaže, doneli šljunak i pesak, postavili ligeštule, suncobrane i pokretne montažne garderobe da se turisti presvuku! Tu, u tim kioscima treba da budu: roštilj, na struju (ne ne ćumur, pobogu!... dim zagađuje!), nove i stare knjige, poslastičarnice, mlečni restorani, fotografske radnje, mini-pošta, mini-banka, mini-ambulanta, kafići, pa i s bežičnim Internetom kao u "Županu", s mnogo cveća, tihe muzike, slikari sa štafelajima i slikama u svojim snaducima, slikari koji portretišu turiste, prodavci rukotvorina-suvenira, naročito mesnih, slike... itd. Sve ovo do radi od 10.00 sati do 02.00 sata svakog dana!
To bi bila Sokobanjlija, mnogo lepša mego beogradska Skadarlija koju su upropastili Bankom, Pivarom, Poslovno-tržnim centrom, Osnovnom školom... jadno je i pogledati šta se učini od onakve Skadarlije! Sokobanjlija treba da bude nešto drugo, mnogo lepše, jer može biti veoma lepo osmišljena. I da donosi lepe prihode budžetu!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt