Sfinga

SFINGA:: To je čudovište s licem žene, s telom lava i s krilima ptice. Ona je bila kćer Ehidne koju je dobila s Tifonom.

3 April 2009

Sfinga To je čudovište s licem žene, s telom lava i s krilima ptice. Ona je bila kćer Ehidne koju je dobila s Tifonom. To čudovište je boginja Hera poslala kao kletvu na grad Tebu. Sfinga je čuvala prolaz ka gradu i svakom ko je želeo da prodje, postavljala je zagonetku da je reši. Oni koji ne bi uspeli da daju ispravan odgovor, bili bi pojedeni. A zagonetka je glasila: Šta hoda na četiri noge ujutro, na tri uveče, a najslabije je kad hoda na četiri?
Ispravan odgovor, bio je ČOVEK jer on hoda četvoronoške kao beba, a u starosti se oslanja na štap.
Kad je Edip dao ispravan odgovor, Sfinga se bacia preko stene i poginula je.
Važno je grčku Sfingu ne mešati s egipatskom. Velika Sfinga u Gizi, bila je zaštitnica piramida i bič boga sunca Ra.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt