Seksualnost posle moždanog udara

Seksualnost posle moždanog udara:: Muškarce moždana kap u proseku ranije pogađa nego žene. Moždana kap pogađa telo - ali donosi i promene u osećajima i ponašanju - što se teško podnosi. Želja za povratkom u stanje pre moždanog udara, predstavlja veliku prepreku i kočnicu seksualnosti.

5 Decembar 2007

Muškarce moždana kap u proseku ranije pogađa nego žene. Moždana kap pogađa telo - ali donosi i promene u osećajima i ponašanju - što se teško podnosi. Želja za povratkom u stanje pre moždanog udara, predstavlja veliku prepreku i kočnicu seksualnosti. Žena koja je preživela moždani udar, može zatrudneti.

Moždana kap i statistika

Poslednjih godina, povećao se broj slučajeva moždanog udara. U razvijenim državama, smrtnost iznosi približno 15 posto, dok je u nerazvijenim taj postotak znatno viši. Prvi faktor rizika je arterijska hipertenzija, odnosno povišen krvni pritisak. Žene oboljevaju od moždanog udara u starijem uzrastu od muškaraca i to - žene: od oko 70 godina, dok - muškarci: s prosečno 64 godine. U SAD-u su bolesti moždanih sudova u padu, prvenstveno zbog odlične kontrole arterijske hipertenzije, odnosno krvnog pritiska.

Odlučujuću ulogu igra vreme

U evropskim državama je moždani udar treći uzrok smrti. Kao što to pokazuju podaci, približno 30 posto bolesnika koji su preživeli moždani udar, zadobije trajne posledice, iako, možda, ne trebaju stalnu pomoć pri svakodnevnim poslovima. Daljnjih 20 posto preživelih posle završenog lečenja i rehabilitacije treba stalnu pomoć bar pri jednoj od svakodnevnih aktivnosti ili poslova, a većina preživelih treba institucionalnu pomoć. Teška moždana kap iza sebe ostavlja tešku invalidnost. Invalida za koje se valja brinuti u potpunosti među obolelima od moždane kapi ima približno 55 posto, dok drugi ostaju lakši invalidi, a nešto je takvih koji posle moždanog udara nemaju neurološke smetnje. Danas poznajemo veoma uspešne načine lečenja moždanog udara, ali odlučujuću ulogu igra vreme.

Kako možemo sprečiti moždani udar?

Odstraniti moramo faktore rizika na koje možemo uticati. Te faktore delimo na neke bolesti i na poroke. U prvu skupinu spadaju: visok krvni pritisak, visoka vrednost krvnog šećera, visok holesterol u krvi, srčane bolesti povezane sa stvaranjem ugrušaka i neke retke bolesti, kao, npr., zapaljenski procesi žila, bolesti vezivnog tkiva, poremećaji u grušanju krvi, itd. U grupu poroka spada prvenstveno pušenje, preterana ishrana, telesna neaktivnost, alkoholizam, droge. Preživeli imaju i kraći životni vek, a i rizik da ponovo dožive moždanu kap kod njih je veći.

Šta se dešava sa seksualnošću?

Moždana kap je bolest koja drastično zadire u život pogođenog i njegovih bližnjih jer razara pređašnju ravnotežu u partnerskim odnosima. Moždana kap ostavlja posledice u kretanju, čulima, emotivnom životu i sporazumevanju s okolinom.
Seksualnost posle moždanog udara neposredno ometaju i same posledice bolesti.
Smetnje u erekciji, javljaju se kod približno 80 odsto muškaraca i najčešće nestaju same od sebe posle nekoliko meseci. Parovi, upkos tom, mogu imati poteškoća u seksualnosti još nekoliko sledećih godina. Posebne probleme izazivaju urološke poteškoće koje se često javljaju posle moždane kapi. Snažan uticaj imaju i psihički uzročnici (poljuljano samopouzdanje!), koji mogu biti i posledica uzimanja antidepresiva. Seksualnost i odnos s partnerom mogu prouzrokovati i teškoće u osećanjima i promjene u ponašanju (eksplozivnost, apatija...). Mnogi se boje da će seksualnost prouzrokovati ponovne poteškoće i zbog tog je svesno i na sve moguće načine izbegavaju. Strah da bi seksualnost mogla dovesti do nove moždane kapi je neopravdan. Menjaju se načini komunikacije. Uzroci koji jako otežavaju seksualnost posle kapi su nesposobnost govora (što može biti posledica paralize!) i razumevanja drugih.
Moždani udar može pogoditi različite regije u mozgu. U nekim slučajevima, može se desiti da bude oštećena osetljivost u predelu polnog organa. Pogođen može biti i hipotalamus, regija u mozgu koja kontrolše delovanje hormona. Ta oštećenja mogu dovesti i do obratnog procesa kad se seksualna želja poveća i moždani udar vodi u neobično (neprimereno) seksualno ponašanje.

Seksualnost uništava želja za povratkom u vreme pre moždanog udara

Najveći problem je neprihvatanje nastale situacije i želja za povratkom u vreme pre moždanog udara. Prihvatanje situacije omogoćuje brže napredovanje u životu jer se tako ne teži za nemogućim. Snažno prisutan je strah kod pogođenih da za partnere nisu više privlačni. Najčešće se pokaže da partneri teže prihvataju promene ličnosti i ponekad im je potrebna velika podrška.

Trudnoća posle moždanog udara

Trudnoća i moždana kap su povezani. Moždana kap može biti posledica uzimanja kontracepcijskih tableta - što je malo poznata činjeica. Žena je za vreme trudnoće tri puta više izložena opasnosti od moždane kapi - i o ovom treba voditi računa. Mišljenja stručnjaka su podeljena. Žene koje su doživele kap nisu za vreme trudnoće više ugrožene da će ponovo doživeti moždanu kap. Ali, ipak, i u tom slučaju vredi da je svaki slučaj drugačiji i zahteva posebnu kontrolu. Najčešće žene zatrudne, ali za vreme trudnoće bolje su kontrolisane; neke uzimaju lekove koji razređuju krv, itd. Najzad, lekar je nadležan za bilo koji ugao gledanja, bez lekara ništa!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt