ŠAHOVSKI ŠAMPIONAT

ŠAHOVSKI ŠAMPIONAT:: Mi možemo, to, organizovati, ali drukčije (u tom je poenta: drukčije!) nego ostali, a kako... molim da nikom ne govorite da nam ne uzme(u) pelcer!

18 Jul 2016

Mi možemo, to, organizovati, ali drukčije (u tom je poenta: drukčije!) nego ostali, a kako... molim da nikom ne govorite da nam ne uzme(u) "pelcer"! Volim šah, i igram ga, ali ne znam, mnogo, o podelama, takmičenjima, organizacijama i sl., tj., o pravnoj strani. Ipak, ovo su ideje, ako se ostvare, na osnovu kojih bi se moglo stvoriti nešto lepo, korisno, trajno, originalno! Mogli bismo "prvi povući nogu" uz saradnju Svetske šahovske federacije (ako se to tako zove). Prvo pokušati zvanično, pa, ako ne može, uraditi, to, na svoju ruku uz naše stručne savetnike!
Prvo, istražiti kako patentirati novu vrstu šahovskog takmičenja, sasvim originalnu (ne govoriti suštinu!), kako je, dakle, zaštititi od "krađe i prekrađe"! A, ima, tog, i te kako! Npr., samo kao digresija (posle ću izložiti u čem je originalnost ove moje šahovske ideje; i ne, samo, u šahu već i u, npr., mačevanju, a, možda, i u još nečem)...
Prvi primer: Davno je, kod nas, postojala firma "Ikar" (mit., prvi letač, "Ikar i Dedalus"). Znaju, za nju, stariji Srbi. Ali, naziv joj nije bio zaštićen i, šta se desilo: Mađari nas "prešli" i taj naziv registrovali i zaštitili kao svoj! Mi smo se morali "prešaltovati" u "IkarBus" (neverovatno ali istinito!)...
Drugi primer: Nemci su, nedavno, patentirali naš naziv za šljivovicu! Tako nam i treba kad smo spori, neposlovni, neobavešteni, ne idemo u korak s vremenom, s evropskim promenama i zakonima, što smo uvek "na repu događaja", svi su od nas brži, itd.
A istina je na sasvim drugoj strani: samo kasnimo, ništa drugo... Uopšte nismo loši, naprotiv...
Treći primer: Grčka je zaštitila svoj naziv za svoj sir "fetu"! A mi? Jesmo li zaštitili zlatiborski kajmak, sremski kulen, sokobanjski sitan ovčji sir, užički pršut, niški ćevap, banjalučki ćevap, leskovačku mućkalicu... i "trista" drugih stvari... sve se to može konzervirati, smrzavati i izvoziti i uzeti lepa para!... Pod našim, zaštićenim nazivom!...
Da pređem na svoju ideju o šahu koji bi "Svetoj Sokobanji" mogao doneti i novac, i slavu, i druženje s pametnim i kulturnim svetom - na dva nivoa: za mlade (do 18 godina) i, drugo, za muškarce i žene... (NEMA PODELE!... već ZAJEDNO!).
Takmičenje, šahovsko kao i druga. Ali, probati isposlovati da mi budemo organizatori i svetskog, i evropskog, i balkanskog, i srpskog šamšionata (prvenstva)! Pa, kad to uspemo, u "paketu" (uz pomoć ŠF i pravnika stranih i naših), sve, to, i zaštititi da nam niko, više, ne može da preuzme bez našeg pristanka, dozvole! A o čem se radi? Evo, ovo je ta ideja... Još jednom, to su stvari, poverljive, ne bi ih trebalo razglašavati da nam neko to ne preuzme i proglasi svojim!!!
Radi se o mešovitim nastupima šahista, ravnopravo i za žene i muškarce, nema diskriminacije! Dakle, samo u dublu kao u tenisu! U DUBLU! Jeste li shvatili: šahovski dubl! U tom je "caka"! Da, to, na srpskom, balkanskom, evropskom i svetskom nivou ima, samo, "Sveta Sokobanja"!

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt