ROBOT S LIKOM NOBELOVCA ALBERTA AJNŠTAJNA

Čuveni fizičar i nobelovac Albert Ajnštajn, umro je pre više od 50 godina ali je nedavno "reinkarniran" u obliku "saosećajnog robota" koji pomera granice moderne robotike.

18 Decembar 2006

 Čuveni fizičar i nobelovac Albert Ajnštajn, umro je pre više od 50 godina ali je nedavno "reinkarniran" u obliku "saosećajnog robota" koji pomera granice moderne robotike.
Robot, vrlo verna Ajnštajnova replika, sigurno nema njegov genijalan um, ali je zato prvi robot s osećajnom inteligencijom ikad napravljen. Model ovog robota prepoznaje i reaguje na ljudska osećanja, ima 31 motor i kožu veoma nalik ljudskoj, proizvedenu od specijalnog "fruber" materijala kojim postiže verne izraze lica. Naučnici se nadaju da će robot, visok 1,37 metara i težak 60-ak kilograma, pomoći da se razbije uverenje kako čovekoliki roboti deluju "sablasno" i strah da može doći do "rata između čoveka i robota" po uzoru na film "Matriks".
Izbor je pao na lik slavnog fizičara, tvorca teorije relativiteta, nobelovca Ajnštajna zbog toga što je poznat u celom svetu i što ostavlja utisak čoveka "kog je lako zavoleti". Robot je dizajnirala teksaška kompanija "Henson robotiks". U stanju je da razgovara s ljudima, a biće korišćen za učenje autistične dece kako da izražavaju svoja osećanja.
"Veoma je važno da razvijamo mašine sposobne za empatiju, mašine koje mogu da shvate naša osećanja", rekao je Dejvid Henson, dizajner kompjutera.
"Ako će roboti postati inteligentni kao ljudi, potrebno je da postoji ova infrastruktura saosećanja i empatije kako bi mašine bile spremne da koriste svoje intelektualne moći za dobrobit civilizacije", istakao je on.
"Robot Ajnštajn" koristi softver koji je u stanju da razazna mnogo ljudskih izraza-stanja-osećanja kao što su tuga, ljutnja, strah, sreća i zbunjenost. Robot trenutno košta 75.000 dolara ali se Henson nada da će zahvaljujući masovnoj proizvodnji njegova cena ubrzo pasti na 200 dolara. Naučnici smatraju da će roboti s "kompletnim umom" biti usavršeni za desetak godina.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt