Rani simptomi trudnoće

Simptomi trudnoće:: Bez obzira da li želite zatrudniti ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podnijeti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što prije saznati jesu li trudne.

21 Februar 2008

Bez obzira da li želite zatrudniti ili mislite da ste već trudni, može biti prilično frustrirajuće čekati na odgovor. Mnoge žene ne mogu podnijeti čekanje između ovulacije i menstruacije i žele što prije saznati jesu li trudne.
Ako ste stvarno nestrpljivi u očekivanju odgovora, iznenadiće vas činjenica da će vam vaše tijelo samo dati odgovor ako ga pažljivo osluškujete!
Neke žene osjete rane simptome trudnoće već nekoliko dana nakon začeća (!), a druge ništa ne osjećaju niti nakon nekoliko tjedana trudnoće.
Ako sumnjate da ste trudni i ako osjećate neki ili sve (od dolje) pobrojanih simptoma, posjetite što prije svog ginekologa.

Pa što su rani znakovi trudnoće?

Mučnina / povraćanje

Još poznato po nazivu jutarnja mučnina, može se pojaviti vrlo rano u trudnoći, čak i prije nego primjetite da ste u drugom stanju. Mnoge žene pomisle da su se otrovale hranom ili da ih "lovi" grip. Iako se zove jutarnja mučnina, može se pojaviti u bilo koje doba dana, u mahovima ili može trajati cijeli dan i noć. Česti i mali obroci vam mogu pri tom pomoći. Mučnina se može pogoršati ako ste gladni, pa bi bilo dobro da uvijek imate nešto "za prigristi" pri ruci (probajte sa krekerima). Refleks povraćanja u trudnoći je lako izazvati, pa vas, čak, i jednostavno pranje zuba - može dovesti do "školjke".

Pojačano osjetilo mirisa i okusa

Mnoge žene postanu osjetljivije na svakodnevne mirise, a hrana kao što je čaj, kava ili tost mogu izazvati mučninu. Vaše osjetilo okusa se može dramatično promijeniti, pa, možda, više nećete moći jesti hranu ili piti pića koja, inače, volite. Možete, takođe, osjetiti i okus metala u ustima.

Učestalo mokrenje

Ovo može početi već u prvom tjednu trudnoće. Možda ćete mnogo češće nego je to uobičajeno trčati na WC, čak i tijekom noći. Kako će vam se maternica naglo povećavati nakon oplodnje, pritiskati će mokraćni mjehur i javljaće vam se potreba za mokrenjem. Isto, tako, možda će vam urin potamneti i imati jači miris nego uobičajeno. To vam je znak da treba piti više vode. Ako osjetite bol ili peckanje prilikom mokrenja, razgovarajte s liječnikom jer to može biti znak upale ili infekcije.

Napetost u grudima

Često žene u ranom stadiju trudnoće osjete da su im se grudi povećale i postale izuzetno napete. Bradavice isto tako mogu narasti i postati jako osjetljive, a boja im može potamneti. Isto, tako, vene vam mogu postati izraženije - sve u pripremi za dojenje.

Umor

Možda ćete se vrlo rano u trudnoći, sve do kraja prvog tromjesečja, osjećati veoma iscrpeno. Ovo je rezultat porasta nivoa HCG, vrlo visokog nivoa progesterona i povišene tjelesne temperature. Probajte se ne umoriti uz sve te hormonalne promjene, povraćanje i mokrenje.

Izostanak menstruacije grčevi bolovi u leđima glavobolje

Većini žena ovo mogu biti prvi znakovi trudnoće – prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčeve često prati bol u leđima. Naravno, sve grčeve i krvarenje, čak i lagano, odmah morate prijaviti svom liječniku. Trudnice mogu imati i češće glavobolje koje su, opet, rezultat velikih hormonalnih promjena.

Lagano krvarenje

Oko 8 do 10 dana nakon ovulacije, neke žene mogu imati lagano krvarenje koje se može poklopiti s vremenom kad bi vam uobičajeno počelo menstrualno krvarenje. Neke, čak, to mogu i zamijeniti za slabu mjesečnicu (menstruaciju). Ovo krvarenje može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu.

Vrtoglavica/ nesvjestica

Zbog činjenice da trudnoća utječe na osjetilo mirisa i okusa, trudnice nenamjerno izbjegavaju hranu i preskaču obroke. Ovo uzrokuje niske nivoe šećera što može dovesti do vrtoglavica i nesvjestice. Ako stojite duže - pojačan pritisak maternice na arterije u nogama može dovesti do pada krvnog tlaka (pritiska), što, isto tako, rezultira vrtoglavicom i nesvjesticom.

Zatvor (odsustvo redovne stolice, ostipacija)

Kako bi se apsorbirale sve hranljive materije koje su potrebne vašoj bebi za rast, hormoni trudnoće usporavaju metabolizam, što može dovesti do zatvora. Probajte jesti što više svježeg voća i piti mnogo vode kako biste to izbjegli.

Nervoza

Nije nikakvo čudo što se trudnice lako uznemire u ranom stadiju trudnoće sa svim tim hormonima koji im "luduju" po tijelu, te uz podnošenje umora i mučnine. Ako se nađete u stresnoj situaciji i osjećate da ćete izgubiti strpljenje, probajte napraviti nekoliko laganih vježbi, više se odmarajte i hranite se zdravo i uravnoteženo.

Žgaravica

Iako se žgaravica i problemi s probavom obično vežu za kasnije stadije trudnoće, kod nekih se žena mogu se pojaviti u ranijem razdoblju. HCG usporava probavu, što znači da vam je trbuh duže pun. Želudačne kiseline se zbog tog mogu vratiti u ezofag ili, čak, u grlo uzrokujući nelagodu i mučninu. Ovo se može ublažiti lijekovima, pa se posavjetujte s liječnikom koje možete koristiti (nikako i ništa na svoju ruku!!!). Izbjegavajte tešku i začinjenu hranu naveče jer vam može pojačati problem.

Promjene u tenu

Možda ćete primjetiti na licu prišteve koji su rezultat hormonalnih promjena. Ovaj problem se često javlja do drugog tromjesečja. Takođe, postoji mogućnost da vam potamne madeži zbog povećane pigmentacije kože.

Pojačan iscjedak

Mnoge trudnice primjete da imaju pojačani gust bijeli iscjedak. Ovo je normalno u trudnoći. Ali ako primjetite neobičan miris ili svrab, obavezno se javite svom liječniku.

Gubitak težine

Možda ćete se iznenaditi, ali tokom prvog tromjesečja trudnoće možete - izgubiti na težini! Ovo je rezultat smanjenog apetita, što je normalno.
Ipak, razmislite o zdravijoj ishrani i izbjegavajte alkoholna pića - po svaku cijenu! Nemojte se čuditi ako dobijete komplimente na račun izgleda od ljudi koji ne znaju da ste trudni. Sjajno, a?! To je zato što ste u blagoslovenom stanju! Blago vama... i tati!...
Uživajte u ovih prekrasnih devet mjeseci!

oOo


Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt