PROLOM BANJA

PROLOM BANJA:: Nalazi se na jugu centralne Srbije, na obroncima Radan planine, 23 kilometara od Kuršumlije

27 Decembar 2011

Na jugu centralne Srbije, na obroncima Radan planine, 23 kilometara od Kuršumlije nalazi se Prolom Banja. Od Beograda je udaljena oko 300, od Novog Sada oko 380 kilometara.
Veruje se da ovu vodu ljudi koriste još iz pra istorije. Posle Velikog rata, tople izvore Proloma koristi samo lokalno stanovništvo, ali uoči Drugog svetskog rata ovde boravi više od dve hiljade gostiju. Najveću popularnost stiče sredinom XX veka, kada posle novinskih napisa o čudotvornim isceljenjima ovde dolaze nevoljnici iz svih krajeva tadašnje Jugoslavije. Početkom šezdesetih godina izvori i zemljišta su dodeljeni preduzeću “Planinka”. Zvanično je otvorena 1968. godine, a status banje dobija tek 1977.
Medicinske indikacije: Bolesti bubrega i mokraćnih puteva, bolesti organa za varenje, kože, krvnih sudova i vanzglobni reumatizam.
Mogućnosti: U odnosu na komšiske banje, Koršumlisku i Lukovsku, Prolom je najmladje, ali i najposećenije lečilište. Smešteno je u gornjem toku Prolomske reke, okruženo gorskim vrhovima Sokolovića, Mejanske i Prolomske planine. Ima bujnu vegetaciju i umerenu klimu, sa puno sunčanih dana. Staze zdravlja su duge tridesetak kilometara i njima se stiže do retkih prirodnih fenomena i važnih kulturno-istorijskih spomenika.
Svega desetak kilometara od Banje je Djavolja varoš, koju čine dva retka fenomena: izvori izrazito kisele vode sa visokom mineralizacijom i više od 200 zemljanih figura nastalih kao posledica erozije zemljišta. Dok gosti Proloma obilaze ovo atraktivno područje, domaćini u podnožju ih čekaju sa pripremljenim specijalitetima ovog kraja: teletinom ispod sača, hlebom iz crepulje, domaćim sirom i kajmakom, rakijom od divlje kruške.
Poseban značaj i privlačnost ima i crkva Lazarica, smeštena u dolini Prolomske reke, svega dva i po kilometra udaljena od hotela. To je jedina crkva brvnara u Toplici. Sagradili su je doseljenici sa planina Golije oko 1890, na temeljima starijeg hrama, u kojem se, prema predanju, pričestila vojska kneza Lazara uoči Boja na Kosovu 1389.


Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt