Prirodni lekovi protiv glavobolje

Svi znaju da su narodni lekovi često efikasniji od hemijskih sredstava iz apoteke. Tako su naše bake primenjivale nekoliko metoda za ublažavanje glavobolje

14 Novembar 2012

Svi znaju da su narodni lekovi često efikasniji od hemijskih sredstava iz apoteke. Tako su naše bake primenjivale nekoliko metoda za ublažavanje glavobolje, koje i danas možete da isprobate pre nego što popijete neki analgetik.
Ove bapske lekove komentariše neurolog s Moskovske medicinske akademije Sečenov, Jelena Akaračkova.

1. Ukoliko vas boli glava, korisna je topla kupka. Ili, bar, potapanje nogu u vrelu vodu 10 - 15 minuta.
Ako je glavobolja nastala zbog umnog i emocionalnog napora, taj metod će biti veoma delotvoran. Takozvana tenziona glavobolja često se javlja kao posledica uznemirenosti i zabrinutosti. Zato je bitno da se opustite i smirite, a topla kupka, naročito uz dodatak ulja od lavande, prosto je nezamenljiva. Ona otklanja unutrašnju napetost, opušta mišiće, krv počinje pojačano da struji ka mozgu - i glavobolja prolazi.
2. Narendajte nekoliko čenova belog luka i tu smesu držite na slepoočnicama 15 minuta.
Ovaj metod može da pomogne ženama koje pate od PMS-a (predmenstrualni sindrom), klimakteričnih tegoba, povećane razdražljivosti ili se brzo zamaraju.
3. Mehanički možete otkloniti glavobolju masažom. Dovoljno je da desetak minuta neprekidno i lagano, bez preteranog pritiskanja, masirate nosnu kost u predelu između očiju.
I u ovom slučaju, reč je o tenzionoj glavobolji. U takvim situacijama, lagana masaža zaista daje dobre rezultate.
Ali, ako se glavobolja javila zbog dugotrajnog naprezanja vrata i kičme na poslu, na primer, dok sedite za kompjuterom, to vam neće pomoći. Mnogo je korisnije da se pridržavate određenih saveta na radnom mestu.
4. Uzmite veći list kupusa, izgnječite ga tako da malo pusti tečnost i prislonite na čelo i slepoočnice.
Sok od kupusa je bogat jonima kalijuma. Taj oligoelemenat doprinosi normalizaciji tonusa mišića i krvnih sudova, čim se veoma efikasno ublažava bol.
5. Supenu kašiku trave kantariona prelijte čašom ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta i pijte, pomalo, tokom čitavog dana.
Glavobolju često imaju oni koji su neraspoloženi ili loše volje. Kantarion u tom slučaju može da bude delotvoran jer popravlja raspoloženje i doprinosi povećanju opšteg tonusa organizma. Međutim, predoziranje ima određene dodatne pojave. Zato se danas u apoteci kupuju gotovi preparati na bazi kantariona. Oni vam omogućuju da izbegnete neželjena dejstva, a, uz to, ne morate da se mučite da ih pripremate kod kuće.

oOo
Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt