PREDRATNE KAFANE u Sokobanji

PREDRATNE KAFANE u Sokobanji - Kafana kod Voje Šustera: Ovu kafanu je držao Voja. Bio je šuster, ali je rešio da se oproba u ugostiteljstvu. Kod njega su svraćali dobri gurmani. Stalni gost mu je bio umetnik Pjer, koji jednog dana reče Voji

24 April 2012


(period pre II svetskog rata)

                                                                                          KAFANA KOD VOJE ŠUSTERA

predratne kafane sokobanja     Ovu kafanu je držao Voja. Bio je šuster, ali je rešio da se oproba u ugostiteljstvu. Kod njega su svraćali dobri gurmani. Stalni gost mu je bio umetnik Pjer, koji jednog dana reče Voji:
     - Gospodine, Vojo, lepo ste razradili radnju, pa se kanim da vam napravim jednu divnu reklamu, koja će još više da vam uveća poso i proslaviće vas.
     Tako je i bilo. Jednog dana, Pjer je doneo ogromnu reklamu. Na njoj je bio lepo obojen Paja Patak iz čijeg su kljuna izlazili sledeći stihovi: "Putovao sam noću, danju, dok ne stigoh u Sokobanju." I prešao mnogo milja, sve zbog čika Vojinog roštilja".
     Sledeća strofa je glasila: "Svuda sam bio po Balkanu, dok ne dođoh u Sokobanju."I povedo' Paju tića, sve zbog Vojinih ćevapčića".
Pjer je bio u pravu. Posao se udvostručio i kafana je dobila na popularnosti.

              * * *

     Gradimir CONIĆ


                                                                                                     KAFANA KASINA

     "Kasinu" je držao Milan Petrović Gunjaš. Napomenuo bih da gazda Gunjaš nije trpeo seljake i radnike. Odmah ih je jurio iz kafane. Držao je kafanu na visokom nivou i kod njega je dolazila samo "izbir" klijentela. Evo jedne anegdote o Kasini.
     Jednom prilikom u Kasinu svrati narodni poslanik. Ručao je, platio i hteo da pođe. Napolju je padala kiša, on se vrati, skide novine sa zida i zadubi se u njih. Konobar Aleksa uze metlu da malo počisti salu, no pre toga se izvini poslaniku.
     - Čisti, čisti slobodno, Aleksa, meni ne smeta.
Aleksa je čistio, poslanik čitao. U jednom trenutku poslanik, ne dižući glavu, upita:
     - Pada li, Aleksa?
     - Pada, pada g. poslaniče.
Prođe malo vremena, opet poslanik pita, zureći u novine:
     - Pada li, Aleksa?
     - Pada, pada g. poslaniče.
Aleksa je privršavao posao, kiša je stala i granulo je Sunce. Poslanik skoči:
     - A, bre, Aleksa, ja te pitam je l' pada, a ti mi reče - pada! A kiša je odavno stala, evo i Sunce granu!
Na to će Aleksa:
     - Izvinite me, g. poslaniče, a ja mislio pitate me da l' pada bakšiš, pa se hvalim pada, pada.

            * * *

     Gradimir CONIĆ

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt