Pogrebni kovčezi s frižiderom i klimom hit na sajmu u Novome Sadu

U Novome Sadu, održan je sajam pogrebne opreme na kojem se svaki posetilac mogao uveriti da odlazak "na onaj svet" ne mora biti nimalo konvencionalan, ali ni jeftin.

19 Decembar 2007

U Novome Sadu, održan je sajam pogrebne opreme na kojem se svaki posetilac mogao uveriti da odlazak "na onaj svet" ne mora biti nimalo konvencionalan, ali ni jeftin. Ono što odmah privlači pažnju su osmesi onih koji razgledaju poslednja počivališta ili "dodatnu opremu" za pokojne članove svoje porodice.
Mnogi posetioci su predstavnici pogrebnih preduzeća koji su došli da se obaveste o novostima na tržištu pogrebne opreme. Najjeftiniji kovčeg košta 100 evra... a najskuplji 50.000 evra! Njegov prodavač ima spreman odgovor i opravdanje za tako visoku cijenu:
– Čovek se, dok je živ, seli više puta, ali ovo je večno konačište - rekao je prodavač.
Ali, tu nije kraj bizarnostima jer je na jednom od štandova izložen mobilni frižider za pokojnike! Njegovi prodavači ističu da se takav hladnjak privremeno ugrađuje na gornji deo kovčega u slučaju da pokojnik mora provesti duže izvan rashladnog uređaja...
- To je poseban problem ako se pogreb obavlja leti na visokim temperaturama, a ovaj hladionik može, po potrebi, telo pokojnika održati na temperaturi od minus osam stepeni celzijusa. Ako porodica to zatraži, na kovčeg se može ugraditi i klima-uređaj - tvrde izlagači.
Na sajmu se mogao videti i mrtvački kovčeg sanduk u obliku krsta, koji je izazvao veliku pažnju posstilaca. Najbrojniji kupci su bili iseljenici iz okoline Negotina koji su na sajam došli kako bi kupili opremu za porodične grobnice. U njihovom kraju, običaj je da se od grobnice napraviti prava kuća, opremljena nameštajem i kućnim aparatima.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt