Planina Rtanj - Zanimljivosti - Iz Sokobanje

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1.565 m) predstavlja prirodan fenomen kraškog reljefa.

6 Februar 2012

Planina Rtanj se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1.565 m) predstavlja prirodan fenomen kraškog reljefa.
Severna strana planine, prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. Lovište se prostire na 6.368 ha - najčešća lovna divljač su srne i divlje svinje.
Na rtanjskom vrhu Šiljak, nalazi se od 1932. kapelica koja je danas u ruševinama. Postoji inicijativa da se ona obnovi...
Priča o zlatu i draguljima u utrobi planine Rtanj, a koja je, verovatno, vezana i za legendu o navodnom dvorcu čarobnjaka koji je postojao na ovom mestu i bio visok koliko i današnja planina, u kom je čuvano ogromno blago, donela je mnogo nevolje ovoj prirodnoj lepotici. Neumorni i neumoljivi tragači za zlatom u nekoliko navrata su dinamitom razrušili kapelicu posvećenu svetom Ðorđu na vrhu planine, koju je svom mužu Julijusu Minhu, bivšem vlasniku rudnika na Rtnju, podigla supruga Greta...
Pored prelepih predela (prema geografu Jovanu Cvijiću, Rtanj je jedna od najlepših planina u Srbiji) i raznovrsnih biljnih vrsta od koji se priprema i čuven „rtanjski čaj“, u blizini se nalazi i Sokobanja, jedna od najznačajnijih banjskih centara u Srbiji...
Rtanja spada u karpatsko-balkanske planine. One se nalaze u istočnom delu Srbije. Prostiru se od reke Dunav na severu do Zaplanjsko-lužičke kotline i Ruj-planine na jugu. Na istoku idu do bugarske granice, a na zapadu do gromadnih (rodopskih) planina Pomoravlja. Ove planine su raznovrsnog geološkog sastava usled čeg se javljaju brojna orudnjenja. Karpatsko-balkanske planine se dele na Karpatske i na Balkanske planine.
Karpatske planine se nalaze između Dunava na severu i Crnorečke kotline. U njih spadaju: Homoljske planine, Beljanica, Kučaj, Miroč, Deli Jovan i još nekoliko manjih.
Balkanske planine se nalaze južno od Crnorečke kotline. To su: Rtanj, Ozren, Devica, Suva planina i Stara planina.
Ozren je planina u jugoistočnoj Srbiji, najviši vrh je Leskovik 1.178 m. Prostire se između Niša i Aleksinca, a u blizini je Sokobanja i srednjevekovni Sokograd (banjski). Poznato klimatsko lečilište, bogato ozonom, Ozren je jedna od najšumovitijih planina u Srbiji. Na ovoj planini se nalaze dve bolnice, za lečenje plućnih i očnih bolesti, kao i vodopad Ripaljka, najviši u Srbiji (11 m). Na Ozrenu se nalazi i manastir Jermenčić iz 14. veka...
Još, malo, o Rtnju...
Rtanj je planina kupastog oblika. On se vidi odasvud. Sa svih planina u Šumadiji, vidimo njegovu daleku šiljatu glavu. Čak s Avale, za vreme lepih vedrih dana, nazire se Rtanj u "dalekoj daljini", u izmaglici. U vreme mraznih i sunčanih dana, s Kopaonika, može se ugledati kako se u daljini, nad vencima i poravnjenom linijom planina - ukazuje dalek Šiljak - čuveni vrh na Rtnju.

Preko Sokobanje

Teško je opisati sve osobine Rtnja. Ako pogledamo kartu, uočićemo jedan četvorougaonik: sa zapada Velika i Južna Morava, s juga Nišava i železnička pruga Niš - Pirot, s istoka dugačak greben Stare planine, naslonjen na Vršku čuku, ispod kog protiče Timok i prolazi pruga Niš - Zaječar - Prahovo, a sa severa Crna reka koja teče na istok, klisura Čestobrodice, a duž njih železnička pruga Zaječar - Paraćin.
Kad se s Rtnja pogleda na sever, vidi se Deli Jovan, pa Stol i Veliki Krš, kao "svedoci" da se Dunav probio kroz stene Karpata.
Rtanj je u podnožju uglavnom sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Gore, u krečnjaku, uzalud ćete je tražiti - nigde nema vode - Rtanj je "poznat" po tom što svoje posetioce muči žeđu. Sva voda otiče kroz krečnjak, ponire, a onda, u nižim delovima, izbija u jakim vrelima po ivici ove prelepe i moćne planine koju Sokobanjci i njihovi mnogobrojni gosti, prosto, obožavaju. U podnožju se nalaze ledenice iz kojih je moguće izvaditi led koji se formira usled neprekidne promaje koja obara temperaturu u ledenici.

Zora na Šiljku

Ako pogledamo Rtanj sa severa i juga, ukazuje nam se kao dugačak greben - dok je dole širok, gore se sužava u uzan ivičasti zid. A na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh, oštar. To je Šiljak, visok, kao što smo, već, naveli, 1.566 metara. Baš taj vrh, koji tako jasno štrči uvis - i čini da se Rtanj vidi iz velike daljine, to jest, čini ga gospodarem cele Istočne Srbije u kojoj ga niko visinom nije nadmašio.

Sunce na Rtnju

"...Kad su lepi letnji dani - piše Ratimir Stefanović u "Zapisima s naših planina" - oko njega se igraju oblaci; perjasti beli oblaci, gonjeni, u visinama, vetrom, zakače se za Šiljak, obaviju ga, talasaju se i obilaze neko vreme oko njega, zatim se otkače i popnu u visinu... Kad se gusti oblaci počnu uzvlačiti uz strane Rtnja i penjati uz Šiljak, gotovo je pouzdan znak da će biti kiše; pre nego što ona pljusne, dune jak vetar, magle se počnu talasati i povijati po dolinama i izlaziti na niže vrhove. Nije redak slučaj da podgorinu Rtnja pokriju oblaci i pljusne kiša, a na Šiljku sunce greje i iznad njega je vedro."

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt