PEŠČANE OLUJE

PEŠČANE OLUJE:: HABUB je oluja koja diže prašinu i sitan pesak i obrušava se na suvu africku oblast u Sudanu. Vetar podiže džinovski oblak prašine viši od 100m. i širok nekoliko kilometara koji obavija u tamu okolnu oblast.

7 Septembar 2007

HABUB je oluja koja diže prašinu i sitan pesak i obrušava se na suvu africku oblast u Sudanu. Vetar podiže džinovski oblak prašine viši od 100m. i širok nekoliko kilometara koji obavija u tamu okolnu oblast. HABUB besni u suvim oblastima sa veoma visokim temperaturama.
SAMUM je takode suv i topao vetar koji duva u Sahari i pustinjama Arabije. On izaziva pešcane oluje koje su opasne za ljude i životinje jer mogu da ih oslepe. Stanovnici pustinje štite se dugackim pamucnim maramama kojima obavijaju glavu, oci i usta.
Samum može da duva nekoliko dana bez prekida i da premešta visoke pešcane dine.
Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt