Ozren: Izletište „Grudno“ i vodopad „Ripaljka“

Izletišta Grudno i vodopad Ripaljka na Ozrenu kod Sokobanje. Detaljan opis kako doći do vodopada i izletišta Grudno.

22 Jun 2017

Ključni lokaliteti: izletište „Grudno“- vodopad „Ripaljka“ – park šuma „Čuka II“ – centar Sokobanje

Udaljenost: Sokobanja - izletište „Grudno“ 5 km

Napomene: Do izletišta „Grudno“ ide se asfaltnim putem, tako da možete ići tokom cele godine .
jezerce na ozrenuU letnjem periodu najbolje je da krenete ranije, jer ćete tako izbeći vrućinu. Izletište je pogodno za celodnevni boravak, pa zato preporučujemo da ponesete užinu. Pored malog jezera u parku se nalaze klupe, stolovi kao i sportski teren, pa eto mogućnosti za još jedan vid rekreacije. Zato ponesite loptu za košarku, fudbal, ili rekete za badminton, koji možete igrati i na travi.
jezerce na ozrenu zimiNe dozvolite da vas u zimskom periodu sneg pokoleba i da ne obiđete ovo izletišta. Zato obucite se toplo i krenite!
Vodopad „Ripaljka“ je jedan od najviših vodopada u Srbiji, međutim u sušnom periodu može imati malo vode, pa se nemojte razočarati. Ali i tada je vredan posete, zato nemojte propustiti priliku da tokom boravka u Sokobanji obiđete vodopad i fotografišete ga!

Smernice: Postoje 2 mogućnosti uključenja na put za Ozren:

1. Mogućnost: kod zgrade opštine Sokobanja skrenite u Hajduk Veljkovu ulicu (kojom ste išli u šetnje do Vidikovca), na koju se nastavlja Ozrenska ulica i istoimeni put.
2. Mogućnost: iz centra Sokobanje krenite ulicom Vojvode Mišića u pravcu Specijalne bolnice „Sokobanja“. Nigde ne skrećete, idete uz brdo i izlazite kod table sa obeleženim pravcima za ozrenska izletišta (sigurno ste je zapazili kada ste bili u šetnji do „Borića“ i park-šume „Čuke II“). Krenite dalje i ubrzo ćete izaći na Ozrenski put. Odatle idete desno asfaltnim putem.
 Idući dalje zapazićete signalizaciju pored puta. Potrebno je samo da je pratite, što znači da idete pravo asfaltnim putem i stižete do krajanjeg cilja današnje šetnje. Tamo ćete uočiti kapiju na ulazu u park, kao i signalizacija koja će vas usmeriti u pravcu vodopada.
U zimskom periodu, za vreme snega, u Sokobanju se vratite istim asfaltnim putem.
vodopad ripaljka zimiU ostalom delu godine za povratak u Sokobanja na raspolaganji vam je i put koji se nastavlja na put za vodopad, koji je atraktivnije od asfaltnog, a i ne morate se paziti vozila. Ako izaberete ovu mogućnost idete samo glavnim putem, do mesta gde se put račva. Tu ćete ugledati kuće i skreniti desno. Ubrzo ćete stići u naseljeni deo Sokobanje i park šumu „Čuka II“. Odatle put znate pošto ste prethodnih dana bili u šetnji do park šume „Čuka II“.

Za više informacija o ovom izletištu pogledajte « IZLETIŠTA «

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt