OLAKŠAJTE TEGOBE MENSTRUACIJE

OLAKŠAJTE TEGOBE MENSTRUACIJE: Obično znate kad treba da dobijete menstruaciju i zato, sedam dana pre tog, pojačajte unos kalcijuma, odnosno pijte više mleka, jogurta i jedite više zelenog povrća.

18 Decembar 2014

Pre ciklusa: Obično znate kad treba da dobijete menstruaciju i zato, sedam dana pre tog, pojačajte unos kalcijuma, odnosno pijte više mleka, jogurta i jedite više zelenog povrća.
Takođe, smanjite unos šećera, kofeina i soli. Pokazalo se da pojačan unos ovih namirnica pojačava i produžava grčeve.
Kod nekih žena uzimanje vitamina B grupe, posebno vitamina B6, pomaže, ali se o ovom posavetujte sa svojim lekarem jer nije preporučljivo uzimati više od 100 mg tog
vitamina dnevno! (Priznajte, niste znali! Znači, ništa bez znanja lekara, ništa na svoju ruku ili zato što vam je rekla neka vaša "iskusna prijateljica" koja, u stvari, pojma nema, a ne zna da ne zna!).
Pijte mnogo čaja od kamilice, koji dokazano ublažava menstrualne grčeve, ali i celokupnu napetost tela u tom periodu. Dobar izbor su i čajevi od đumbira, nane (mente), kao i od lišća maline.
Zejtin noćurka takođe pomaže kod jakih grčeva. U njemu ima nezasićenih masnih kiselina koje često nedostaje devojkama koje pate od PMS-a (predmenstrualni sindrom). Treba uzeti najviše dve kašike dnevno.
Naravno, tu su i tablete protiv bolova, koje ne treba uzimati u velikim količinama zbog lošeg uticaja na želudac (jeste li ovo znali?!).
Kad grčevi počnu: Okupajte se ili istuširajte vrlo toplom vodom. Ako mislite da to ne možete, stavite termofor s vrlo toplom vodom na svoj stomak. Duboko dišite i pokušajte da mislite na nešto drugo, u čemu će vam pomoći dobra muzika. Rukama masirajte donji deo leđa. Obično se uz grčeve u stomaku javlja i napetost u donjem delu leđa. Masažom se smanjuju napetost i bol.
Iako vam se čini da je ležanje najbolja ideja i da ne možete da se pomerate, kretanje je ipak bolje rešenje. lagana šetnja je odlična ideja.
Ipak, izbegavajte dugotrajno stajanje jer pojačava napetost u donjem delu leđa.
Šijacu masaža: Pomaže! To je masaža s pritiscima na određeni deo tela i može da pomogne u ublažavanju menstrualnih grčeva.
1. Četiri prsta ispod pupka pritisnite vrlo jako i što dublje možete. Pokušajte da izdržite pet udisaja i izdisaja, a onda popustite pritisak.
2. Na tabanu, gde se spajaju dve male koske, palca i drugog prsta, lagano pritisnite i kružnim pokretima masirajte. Ovo smanjuje grčeve materice.
Prva pomoć za muke u PMS:
Najčešće tegobe su grčevi i depresivna raspoloženja, plačljivost, razdražljivost, glavobolja, bol u grudima. Najviše pogađa žene, ali često i njihovu okolinu koja često ume da kaže „ma pusti je, sada su joj oni dani!“. Pomozite sebi da otklonite bolove, ali i takve neumesne komentare.
Zašto bolovi prestaju posle porođaja?
Lekari često umeju da kažu da će posle porođaja menstrualni grčevi nestati ili se smanjiti. Razlog za to leži u činjenici da se nervi u materici degenerišu tokom godina, a posle trudnoće i porođaja skoro nestaju! Posle porođaja, samo mali procenat ovih nerava se regeneriše.
Greška je misliti na tegobe tek kad do njih dođe, treba delovati preventivno.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt