Odisej... ili vreća vetrova

Odisej je bio kralj Itake, jedan od grčkih vođa koji su učestvovali u Trojanskom ratu

1 Jul 2009

Odisej je bio kralj Itake, jedan od grčkih vođa koji su učestvovali u Trojanskom ratu.
Bio je hrabar i pametan, a nekad se smatralo da je sin Sizifa, najmudrijeg čoveka grčke mitologije. Njegov pravi otac, verovatno je bio Leart kog je nasledio kao kralja Itake. Majka mu je bila Anrikleja, a njegova verna žena Penelopa, bila je sestra spartanskog kralja Tindareja.
Od samog početka pohoda na Troju, bilo je jasno da je kralj Agamemnon, vođa Grka, polagao velike nade u sposobnost Odiseja. Poslao ga je da s Nestorom, ostarelim kraljem Pila, otkrije gde se krije veliki junak Ahil. Opet, na Auli, gde se grčka flota nasukala zbog jakog vetra, Odisej je prevario Agamemnonovu ženu Klitemnestru poslavši njenu kćer Ifigeniju iz Mikene navodno da bi se udala za Ahila. Međutim, Ifigenija je žrtvovana Artemidi, boginji lova, da bi se brodovima obezbedio dobar vetar za odlazak u Troju.
Tokom desetogodišnjeg rata protiv Trojanaca, Odisej nije bio toliko važan kao ratnik već kao savetnik i veoma snalažljiv čovek. Njegova rečitost, bila je slavljena, a, verovatno je i drven konj - koji je Grcima doneo pobedu, bio njegova ideja.
Odisej je Trojance prevario pomoću drvenog konja u čijoj su unutrašnjosti bili skriveni grčki borci pod njegovom komandom. Trojanci su uvukli konja unutar gradskih zidina. Kad je pala noć, Grci su izašli iz drvenog konja i iznenada napali Trojance. Stoga stara izreka kaže: "Ne veruj Grcima ni kad darove nose!"
Iako je Troja pala, žestina sukoba i masakra, duboko je povredila bogove. Naročito je boginja Atina bila ljuta zato što je Kasandra silovana u svetilištu njenog hrama. Odisej je pokušao da umiri Atinu i pobegao je u snažnu oluju koju je boginja poslala da bi uništila grčku flotu koja se pobednički vraćala kući. Međutim, nije u potpunosti uspeo da izbegne krivicu što mu je Posejdon i pokazao jer je bio poslednji Grk koji se vratio kući posle desetak godina putovanja.
Dug period lutanja i Odisejeve patnje, bila je omiljena priča i Grka i Rimljana koji su znali za putnika po imenu Ulis. Putanja njegovog kretanja, ostala je misterija ne, samo, zato što je njegovo putovanje vodilo k nepoznatim teritorijama i u čudne i opasne zemlje... Iz Troje je prvo doplovio do Trakije gde je u bici izgubio mnogo svojih ljudi. Posle ovog krvavog događaja, nije lako odrediti kroz koja je sve mesta prošao... Oluja ga je odvela do zemlje Lotofaga ("oni koji jedu lotos") u kojoj su posetioci zaboravljali odakle su došli i želeli da u njoj zauvek ostanu. Zatim se na Siciliji sukobio s kiklopom (divom) Polifemom čiji je otac bio Posejdon. Kad se Posejdon opio od vina, Odisej i njegovi drugovi, izbili su mu jedino oko i tako uspeli da izbegnu da mu postanu obrok. Posle tog, stigli su na lebdeće ostro Eola, vladara vetrova. Tu je Odisej dobio neobičan poklon, vreću punu vetrova. Ova ideja, pojavljuje se u mnogim mitologijama ali prema Starim Grcima ona nije bila od neke koristi Grcima jer je radoznalost Odisejeve ljude nagnala da vreću otvore - pa vetrovi više nisu duvali u povoljnom pravcu.
A godine su prolazile, duge... duge... Lestrigoni, Eeja, Hermes, Kirka, kraljevstvo Okeana, Had, pesme Sirena - žena ptica oluje - tu je Odisej zapušio uši voskom da ne čuje njihovu pesmu - a i naredio je da ga zavežu za jarbol da ga ne bi domamile protiv njegove volje... pa Sicilija, pa, još, bezbroj događaja i doživljaja...
A kad se vratio kući, zatekao je prosce koji su se udvarali njegovoj ženi Penelopi! Ni ona ni sin Telemah - posle toliko godina - nisu ga prepoznali...
Uz pomoć Telemaha i dvojice vernih slugu, Odisej je pogubio prosce i okupio svoju porodicu. Tako je vraćen mir Itaci...
A Zevs je poslao munju kao znak da je desetogodišnji Trojanski rat završen...
A, bilo je i vreme...

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt