Obilazak tvrđave Sokograd

SOKOGRAD:: Stari grad Sokograd u Sokobanji. Obilazak tvrdjave Sokograd sa opisom kako doći do starog grada. Sokobanja, Soko grad, stari grad, šetnja do sokograda

17 Jun 2017

Ključni lokaliteti: park „Banjica“ – Lepterija – Sokograd – Hajduk Veljkova pećina – crkva Rođenja Presvete Bogorodice

Dužina staze: park „Banjica“ – Sokograd 2000 m

Drvo-željaSmernice: U ovaj obilazak krenite iz parka „Banjica“, gde se nalazi „Drvo želja“, za koje u narodu postoji verovanje da ispunjava želje, koje se zamisle pri dodiru. Drvo ćete prepoznati po velikom broju izraslina koje ima na kori.
Od drveta nastavite pravo stazom do betonskog mosta. Pređite most i krenite stepenicama, na koje se nastavlja šumska staza. (Držite se glavne staze ne skrećite na one bočne!) Kada izađete iz šumarka desno cete uočiti tablu (treći po redu) sa obeleženim pravcima do izletišta. Pratite onaj koji ukazuje na Lepteriju.
Idući dalje prema Lepteriji, sa desne strane, u daljini ćete ugledati crkva Rođenja Presvete Bogorodice.
Stazom stižete do obale reke Moravice. Put nastavite pravo sve do drvenog mosta. Kada pređete most okrenite se i videćete prirodni fenomen „Bogorodica u steni“. Ako ste se umorili možete se odmorite na klupama u parku, ispred odmarališta „Lepterija“, a onda nastavite šetnju u pravcu Sokograda. Staza do tvrđave Sokograd vodi pored reke. Na pola puta do Sokograda nalazi se izvor „Rujnik“. Ako ste žedni okrepite se hladnom, planinskom vodom! Na drugom delu puta očekuje Vas uspon, pa može biti malo naporno. Ali polako, nigde ne žurite, pravite pauze na klupama pored staze i savladaćete pogled-sa- Popovice Sokograduspon. Kada dođete do ulaza u drevni Sokograd shvatićete da se trud isplatio. Ako želite da uđete u samu tvrđavu pred Vama je još jedna deonica većeg uspona. Sami procenite da li je možete savladati! Sa Sokograda se pruža izvanredan pogled na Popovicu, kanjon Moravice (dubok oko 95 m) i atar sela Blendija. Posmatrjaući predivnu okolinu dobro se odmorite, a onda krenite nazad istom stazom.
U povratku svratite u Hajduk Veljkovu pećinu, za koju se staza odvaja levo. Nemojte se razočarati kad shvatite da nije reč o pravoj pećini već o okapini, ali je vredi videti!

LepterijaIz pećine se vraćate do odmarališta „Lepterija“ , a onda pođite asfaltnim putema do crkve Rođenja Presvete Bogorodice, koja se nalazi sa leve strane nedaleko od puta.
Vratite se u park „Banjica“ istom stazom kojom ste došli na Lepteriju.

Telefon za informacije:
063 / 7 - 582 - 382
Stevanović Tanja
Diplomirani Geograf – Turizmolog

Kanjon reke Moravice na putu do tvrdjve Sokograd

Moravica na putu do Sokograda zimiMoravica na putu do Sokograda leti

Bogorodica u steni Hajduk Veljkova pećina

bogorodica -u-stenihajduk-vel jkova-peci na

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt