O HLEBU

O HLEBU:: Kada se u kuci dobije prinova, kad se rodi dete, mesi se "kravaj" za porodilju."Kravaj" se mesi bez kvasca i ne premazuje, da se dete nebi prljalo.


Kada se u kuci dobije prinova, kad se rodi dete, mesi se "kravaj" za porodilju.
"Kravaj" se mesi bez kvasca i ne premazuje, da se dete nebi prljalo.
Za Mladence se mese hlebcici - "mladencici" od presnog testa, išaraju se "cevkom" sa razboja i premazuju se medom, "Mladencici" se nose u razmenu rodacima i prijateljima, još dok su vruci.
Ako se desi smrtni slucaj, pa se pokojnik zadesi u kuci, a dan sahrane pada u subotu, mesi se presna pogaca koja se ujutru posluži sa medom ukucanima i raodacima.
Presna pogaca se mesi i onda kada treba pripremiti hleb na brzinu, kada su pristigli slucajni gosti, a u kuci nema umešenog hleba.
U ostalim slucajevima mese se uglavnom kvasni "kiseli" hleb sa kvascem. U ranijem periodu, kada nije bilo takozvanog peštanskog kvasca, svaka domacica je pripremala kvasac u svom domacinstvu.
Kvasac se pripremao od jednog dela vec uskislog testa koje se malo razredi mlakom vodom i u zemljanom loncu - grnetu ostavi pored izvora toplote do sledeceg mešenja.
Hleb se pekao u crepuljama ili u pepelu. U koliko je pecen u pepelu, najpre se oblikovani hleb obavije orahovim lišcem i zatrpa u vruc pepeo na koji se nagrne žar sa ognjišta. U sokobanjskom kraju hleb se nije pekao u pekarama, kao što je to slucaj u Šumadiji i Vojvodini. Kada su ognjišta nestala, pecenje hleba obavlja se u štednjacima , u "rerni" u plehovima i tepsijama.
Ako se hleb pece u plehu ili tepsiji, strogo se vodi racuna da se tepsija ili pleh ne podmazuje mašcu u posne dane.

autor:
Golub Radovanovic

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt