NIŠKA BANJA

NIŠKA BANJA:: Desetak kilometara istočno od Niša, u podnožju Koritnjaka, na obroncima Suve planine

7 Januar 2012

 Gde: Desetak kilometara istočno od Niša, u podnožju Koritnjaka, na obroncima Suve planine nalazi se Niška Banja. Nadomak je međunarodnog puta od Niša ka Sofiji, 250 kilometara jugoistočno od Beograda.
Istorija: Otkad su je davno otkrili Rimljani, ovu banju su stalno posećivali pripadnici brojnih naroda (Huni, Avari, Sloveni, Turci, Bugari...). Još u drugom veku Rimljani kaptiraju glavno vrelo i podižu kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera. Tokom vladavine cara Konstantina, blagotvorna banjska voda stiže i do kupatila carskog naselja Medijana. U njenoj lekovitosti uživa, početkom XVI veka, i turski sultan Sulejman sa svojom vojskom, uoči opsade Beograda. Zna se da su još tada ovde postojala odvojena kupatila za mupškarce i žene, kao i nekoliko objekata za smeštaj bolesnika.
Medicinske indikacije: Topla lekovita voda pomaže pri lečenju od reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja, bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja, bolesti koštanog metabolizma i respiratornih organa. Medicinski tretmani se rade u Institutu "Niška banja", gde u modernim stacionarima radi tim iskusnih specijalista.
Mogućnosti: Mala varoš u blizini Niša i danas je, nimalo slučajno, popularno mesto za odmor. Nudi gostoprimstvo i dobar provod, kapacitete za sport i rekreaciju, lepo prirodno okruženje, osmišljene izlete, posete brojnim kulturno-istorijskim spomenicima u Nišu i okolini. Zdravstveni i turistički objekti su u uređenom parku površine oko pet hektara. U blizini je park-šuma Koritnjak sa uređenim trim stazama. Banja je pogodna za pripreme i takmičenje sportskih ekipa (ima terene za mali i veliki fudbal, rukomet i tenis, hipodrom i streljanu). Sem toga, ovde se održavaju i vrlo atraktivna takmičenja u paraglajdingu. Takmičari poleću sa vrha Koritnjaka i lete skoro osamdeset kilometara.

Niška Banja smeštaj - turistički portal Niške Banje

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt