NEBESKI ZAŠTITNICI UMETNOSTI

NEBESKI ZAŠTITNICI UMETNOSTI:: Čovek je stvoren po slici i prilici Božijoj i svaki čovek u sebi nosi stvaralačko načelo - slikarstvo, vajarstvo

22 Mart 2010

Čovek je stvoren po slici i prilici Božijoj i svaki čovek u sebi nosi stvaralačko načelo, od samog početka i ne treba da zakopava svoj talenat i nema pravo da se prema njemu odnosi kao prema svom vlasništvu. Ovo treba da pamtimo ako želimo da ostanemo na nivou zahteva koji se postavljaju umetniku. Možda ovo spolja izgleda kao konflikt, kao suprotstavljanje umetnika i publike, ali umetnik treba da služi ne obraćajući pažnju ni na koga i ni na šta, bez obzira na različite ukuse, interese, pretenzije. I ako ne zaboravimo na uzrok toga šta smo mi u suštini, prvenstveno, tada će ovo prestati da bude uvredljivo, zato što je umetnik – glas naroda. Čak i kada to on gromoglasno poriče.
Umetnik, bez obzira kojom vrstom umetnosti se bavi, poseduje stvaralački talenat od Boga darivan i uvek kada je stvarao, zahvaljujući Bogu i veličajući Ga, bio je uspešan, na korist narodu, u slavu Božiju. Bez Boga ne možemo ništa činiti! Svedoče o tome vekovi koji su prošli i kroz njih naši mnogi književnici, pesnici, slikari, naučnici i drugi stvaraoci. „Znanje bez Boga je đavolja rabota“, mudro je rekao naš Ava Justin (Popović) Ćelijski i sve što se u svetu uradi bez Boga na opštu je štetu i radost nečastivog! A i na ličnu štetu i propast obezboženog stvaraoca! Zato mnogi pravoslavni, Bogoljubivi umetnici i udruženja imaju i poštuju svoje nebeske zaštitnike-svetitelje, slaveći ih na isti način kao i Krsnu slavu, bez razlike. U ovom kratkom prikazu predstavićemo svetitelje, zaštitnike umetnika i umetnosti. (Radi lakšeg snalaženja datumi će biti prikazani po novom kalendaru.)


UMETNOST PISANE REČI, SLIKARSTVO I VAJARSTVO

Sveta Ekatarina Sinajska, svetkuje se 7. decembra, a kao svoju zaštitnicu slave je filosofi, pisci, pesnici, studenti, gimnazijalci i svešteni (sakralni) umetnici.

Sveti apostol i jevanđelist Luka, svetkuje se 31. oktobra, a slave ga slikari, ikonopisci, lekari i umetnici pisane reči.

Prepodobni Andrej Rubljov, proslavlja se 26. juna, 14. jula, 19. jula i nedelje po Duhovima, a slave ga ikonopisci.

Sveta Marija Magdalina, svetkuje se 4. avgusta, a zaštitnik je slikara, primenjenih umetnika, modnih kreatora, filosofa, frizera, kozmetičara i proizvođača parfema.
Sveta Veronika, slavi se 25. jula i slave je vajari, grafičari i kamenoresci.

Sveti mučenici Flor i Lovr, se proslavljaju 31. avgusta, a slave ih vajari i kamenoresci.

Sveti Atanasije Veliki, svetkuje se 31. januara, a za svog zaštitnika uzimaju ga drvorezbari, tkalje, proizvođači ćilima i tepiha, zlatari, srebrnari, umetnici obrade neplemenitih metala, umetnički livci i druge umetničke zanatlije.

Sveti novomučenik Luka Krojač, slavi se 6. maja i slava je krojača, obućara i modnih kreatora.

Sveta Ana, svetkuje se 13. aprila i slave je sve umetničke zanatlije.


MUZIČKE UMETNOSTI


Svi arhanđelski i anđelski praznici: Sabor svetog arhangela Gavrila, 26. jul, Sabor svetog arhangela Mihaila, 21. novembar, Sabor Presvete Bogorodice i arhangela Mihaila u Sosteniju, Sabor svetog arhangela u Adini, Obnovljenje hrama arhangela Mihaila u Skali i svetog arhangela Gavrila u Haldi, Čudo arhangela Mihaila u Koni.

Prepodobni Mar, svetkuje se 7. februara i zaštitnik je operskih pevača, crkvenih pojaca i estradnih pevača.


DRAMSKE I FILMSKE UMETNOSTI


Sveta mučenica Kikilija, slavi se 5. decembra i proslavljaju je muzičari na zapadu.

Sveti mučenik Vit Dečak, Modest i Kriskentije, slave se 28. juna, a kao svoje zaštitnike slave ih glumci, pivari, gostioničari, podrumari i kafedžije.

Sveti Porfirije Glumac, svetkuje se 28. septembra i slava je glumaca, reditelja, dramskih umetnika.

Sveti Ardalijan Glumac, svetkuje se 27. aprila, a za svog zaštitnika uzimaju ga komičari i drugi umetnici komedije.

Sveta Marija Palestinska, slavi se 12. oktobra i slava je recitatorima, spikerima i drugim umetnicima govora.

Sveti prorok David, proslavlja se 13. januara, a slave ga baletski umetnici, ritmički gimnastičari, klizači i drugi umetnici igre i pokreta.

Sveti Prepodobnomučenik jerođakon Avakum, se svetkuje 30. decembra i kao zaštitnika slave ga majstori umetničkih sportova.


Poštovani umetnici, nadamo se da ćete naći svog zaštitnika među pomenutim svetiteljima, ako do sada niste, ili niste znali. I uvek imajte na umu da bez Boga ne možemo ništa činiti! Ono, možemo, ali samo na štetu, kako ličnu, tako i na štetu naroda! A umetnik treba da stvara, na korist, a ne na štetu.

Sokobanja, 06.08.2009.g.

Vladimir S. Putnik

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt