Naučite da pravilno dišete!

Jer, ovo, kako ste dosad disali - bilo je, samo, preživljavanje! A pravilno disanje - kad ga naučite! - bitno će uticati na vaše zdravlje i uravnotežen život!.

11 Oktobar 2008

Jer, ovo, kako ste dosad disali - bilo je, samo, preživljavanje! A pravilno disanje - kad ga naučite! - bitno će uticati na vaše zdravlje i uravnotežen život!... Dakle, počnite: je'n-dva-tri...!
Disanje je osnovni fiziološki proces koji je svojstven, bez izuzetka, na svoj način, svakom živom biću. Najgrublja definicija disanja je “Proces razmene kiseonika i ugljen-dioksida između živog bića i okoline”. Disanje je toliko blizak pojam svim, nama, da o njem nikad, praktično, i ne razmišljamo. Osim što nam služi za izmenu kiseonika i ugljen-dioksida, (pravilnim) disanjem, moguće je odstraniti stres, kao i pozitivno uticati na zdravlje. Sigurno se pitate kako je to moguće.
Prisetite se nekih svakodnevih situacija. Kad ležite opušteni, disanje je mirno, a udah i izdah se izmenjuju u pravilnom ritmu. Ali, kakvo je disanje kad ste ljuti, pod stresom ili napeti? Udah i izdah se brzo izmenjuju, a disanje je vrlo "plitko" i isprekidano. Dakle, vidi se jasna povezanost između osećanja i načina disanja. Kako osećanja utiču na disanje, tako i disanjem možemo utecati na osećanja...
Udah je prva stvar koju dete napravi kad se rodi, a izdah je poslednja "stvar" koju čovek napravi pre svoje smrti. Promana udaha i izdaha - između tog - to je naš život, a njegov ritam pokazuje (i određuje) kakva su osećanja u vama. Budući da znamo da je disanjem moguće uticati na osećanja, njima možemo uticati na zdravlje i kvalitet života.
Nauka o disanju - stara je preko 5000 godina, a potiče iz joge. Možda će vam smešno zvučati, ali svi bi trebalo ponovo da naučimo kako se pravilno diše. Pravilno disanje uključuje duboko disanje cijelim plućima, ali stres i ubrzan način života - učinili su da većinom dišemo vrlo "plitko" i, pretežno, samo, gornjim delovima pluća. Tako nam donji delovi naših plućnih krila, ostaju ‘neiskorišćeni’, ventilacija organizma nije potpuna i telo ne dobija kiseonika koliko mu je potrebno i koliko ga je u mogućnosti dobiti.
Potpuna veština, način disanja je ono kad se kiseonik dovodi u cela pluća, ali i u abdomen. Takav način disanja, naziva se jogijsko disanje, a njim organizam dobija dovoljnu količinu kiseonika, a krv tim postaje kvalitetnija. Pravilnim disanjem energizujemo telo, srećniji smo, s više elana, smeha, radosti i s pozitivnijim stavom u svakodnevici i životu.
Postoje vežbe disanja koje izbacuju prethodno nakupljeni stres iz organizma koji se ogleda kroz loše raspoloženje, ljutnju, tugu, negativan pristup životu i životnim situacijama. Osobe koje redovite sprovode vežbe disanja - imaju, uopđtemo govoreći, pozitivniji stav u životu, ređe oboljevaju, nalaze se u boljem psihičkom i fizičkom stanju i mnogo su opuštenije. Nedavna istraživanja su dokazala da pravilno disanje utiče i na smanjenje holesterola u krvi, uklanja depresiju, smanjuje nivo hormona kortizola (hormon stresa) i uopšte utiče na bolji i pravilniji rad imunološkog sistema.
Pravilno disanje, vrlo je bitno za zdrav i uravnotežen život.
Nemojte ga se setiti, samo, kad shvatite da nemate kondiciju trčeći za tramvajem i kad vam se disanje produbi. Naučite, ponovo, da pravilno dišete (kao što ste disali kad ste bili dete bez previše briga!) i, najzad, posle dugo-dugo (vremena) - udahnite punim plućima - udahnite zdrav život!

oOo
Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt