MLADENCI

MLADENCI:: Кад се двоје замилују и стану пред олтар, и Богу је мило!... Леп обичај, драг је свима, и онима који дочекују госте као и онима који гостују да пожеле здравље и свако друго добро.

23 April 2009

Младенци: Младима на здравље и пород, гостима у славље!

Богу, хвала!...
Кад се двоје замилују и стану пред олтар, и Богу је мило!...
Леп обичај, драг је свима, и онима који дочекују госте као и онима који гостују да пожеле здравље и свако друго добро.
На трпезу се износе разне ђаконије, специјалитети, али се пази на то што Младенци падају у време Великог поста за Васкрс. То се зна. Не би требало да на столу буде масних јела. Пеку се младенчићи, то јест хлепчићи величине погачица - а премазани медом - нек младенцима, медено, буде, све!
Старији се сећају, вероватно, иако се тај обичај задржао и до наших дана, припрема се, само, 40 младенчића. А зашто, баш, тај број, требало би потражити у црквеној лектири и то би била једина веза овог празника с религијом.
Дакле, читајте...
Овде, овде, ми вам уштеђујемо труд...
Јер 22. март, Црква обележава као 40 мученика, успомену на 9. март 320. године по старом календару - кад је страдало 40 војника у јерменском граду Севастији - и то, само, зато што су исповедали хришћанство.
Да се, мало, насмејете - јер је и смех део човека - има и таквих, неупућених, који сматрају да су Младенци, празник по светом Младену, чак и пишу Свети Младен, али то није тако, не постији светац тог имена.
У неким нашим крајевима, на тај дан су се палиле ватре и прескакале. Сви укућани су то радили, ако могу и имају толико снаге. Ватра се прескакала три пута - трипут Бог помаже! - и говорило се: "У ватру стадосмо, а не изгоресмо!... Дође болест, не примисмо је!"...
На крају, ево и рецепта за хлепчиће зване младенчићи - на здравље вам били!

Младенчићи

Потребни састојци:
- 500 гр брашна
- 2 кашике зејтина
- 150 гр меда
- 150 гр ораха
- мало шећера
- мало квасца
- прстохват соли (због укуса)

Припрема:
Брашно, с љубављу, с миром, просејте. Додајте му, од срца, 2 кашике зејтина, мало соли, размекшан квасац, мало шећера и, с добрим жељама, умесите тесто, полако али колико треба, осетићете под рукама. Не замерите на стилу, ово су младенчићи! Затим, тесто, покријте кухињском салветом и оставите на дасци да мирује пола сата. Најзад, ваш труд је успео, ставите на тесто и испод њега мало брашна и развијте оклагијом на дебљину прста. Чашом вадите погачице и лепо их послажите у плех, подмазан зејтином. Оставите их, тако, у плеху да још мало одстоје и припреме се, биће укусније. На крају их премажите зејтином, мало избодите и пеците на умереној температури, да се лепо испеку а да не прегоре. Кад су готови, и мало се прохладе, премажите младенчиће медом - нек младенцима медено, буде, све! - и, ако хоћете, поспите млевеним орасима. Пријатно!

оОо

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt