MIHAILO (JOVANOVIĆ) MITROPOLIT SRBIJE

Mitropolit Mihailo (u svetu Miloje Jovanović), rodjen je 19. avgusta 1826. u Sokobanji od roditelja Milovana i Marije.

12 Avgust 2009

Mitropolit Mihajlo (Jovanović)  Mitropolit Mihailo (u svetu Miloje Jovanović), rodjen je 19. avgusta 1826. u Sokobanji od roditelja Milovana i Marije. Osnovnu školu i gimnaziju je učio u rodnom mestu i Negotinu. Bogosloviju je učio u Beogradu. U Negotinu je bio pitomac episkopa Dositeja (Novakovića) a u Beogradu mitropolita Petra (Jovanovića). "Činjenica da je na sebe privukao pažnju mitropolita Petra Jovanovića koji ga je bio namenio sebi za nasledika, upućuje na to da je mlad Miloje morao imati izvanredne sposobnosti." S još petoricom kandidata, mitropolit Petar je uputio mladog Miloja na školovanje u Kijevsku duhovnu akademiju 1864.
   U toku školovanja, Miloje prima monaški čin, s blagoslovom mitropolita Petra, 29. marta 1853. u Kijevo-pečerskoj lavri i dobija monaško ime Mihailo. Mitropolit kijevski Filaret, rukopoložio ga je u čin jerodjakona 12. aprila, a za jeromonaha 16. istog meseca. Duhovnu akademiju je završio jula 1853. dobivši naučni stepen magistra bogoslovlja.
   Mlad jeromonah Mihailo se vratio u Beograd 1854, posle sedmogodišnjeg studiranja u Kijevu i stavio na raspolaganje svom mitropolitu koji ga je postavio za profesora Seminarije u Beogradu. Na ovom položaju se kratko zadržao. Početkom oktobra 1854, izabran je za episkopa šabačkog, a 11. oktobra, proizveden je za arhimandrita studeničkog. Hirotonisan je za episkopa u beogradskoj Sabornoj crkvi 14. oktobra a već 19. oktobra je ustoličen u Šapcu.
   Episkop Mihailo je upravljao Šabačkom eparhijom blizu pet godina. U Šapcu je Mihailo počeo plodan i raznovrstan rad koji ga je vremenom učinio najistaknutijom ličnošću savremenog mu srpstva i, svakako, jednom od najistaknutijih srpskih političkih ličnosti druge polovine XIX veka.
   U Kragujevcu je 25. jula 1859. izabran za mitropolita. Crkvom je upravljao u Srbiji za vreme vladavine četiri Obrenovića: Miloša, Mihaila, Milana i Aleksandra. On je, po dinastičkom uvrenju, bio Obrenovićevac, ali je s vladarima ove dinastije (osim s Aleksandrom) imao velikih nezgoda i teško je s njima ilazio na kraj.
   Ukazom kneza Milana od 18. oktobra 1881, mitropolit Mihailo je uklonjen s ovog položaja. "Bez penzije, bez izdržavanja, bez ikakve potpore, posle 25 godina časne službe, često u teškim prilikama, udaljen je s položaja mitropolit Mihailo, prvi poglavar avtokefalne Srpske crkve."
   Nastanio se u svojoj privatnoj kući, u Beogradu. Vlasti su ga primorale da napusti Srbiju. Posle boravka u Carigradu, Jerusalimu, Ruščuku i Bukureštu, u drugoj polovini 1883. je došao u Kijev gde je učestvovao u proslavi 50-godišnjice Kijevskog univerziteta.
   Umro je 5. februara 1898. i sahranjen u  beogradskoj Sabornoj crkvi.

 oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt