MEDUZE - OPASNOST IZ MORSKIH DUBINA !

Bliži se letovanje - samo da prodje proleće! - mnogi će izabrati more, ali... Ima, u moru, i opasnosti!... To se zna, ali, nije na odmet, podsetiti se.

6 Decembar 2014

Bliži se letovanje - samo da prodje proleće! - mnogi će izabrati more, ali...
Ima, u moru, i opasnosti!... To se zna, ali, nije na odmet, podsetiti se.
Kad, najzad, na dugo očekivanom odmoru, zaplivate morskim plavetnilom - pazite! - valja biti na oprezu jer i iz mora vrebaju opasnosti!
Pre sveg, tu su želatinozna stvorenja koja dodirom žare, to jest meduze. One su raširene skoro po svim morima, a mogu biti velike od nekoliko centimetara pa do poznate divovske meduze od 30 (trideset) metara! U Jadranskom moru boravi, tzv., meduza "pelagija nocctiluca" koja se pojavljuje u intervalima. Prečnik joj je 12 centimetara, po pravilu je od bledožute do ružičaste i teško je uočljiva. Plivači su, često, njene žrtve.
Kad vas meduza opeče, trenutno se javi jak bol na mestu dodira. Koža reaguje crvenim osipom i žarenjem pa zato treba odmah sanirati mesto koje je meduza opekla (ožarila).
Najbolje je koristiti antialergijske kreme kao lokalno lečenje, odnosno "syno-pen" i "fenistil gel" koji dobro podnose i mala deca.
Većina dodira s meduzama, dešava se kad one svojim krakovi-
ma dohvatiže "plen", a njeni žalci koji sadrže otrovne žlezde počnu otpuštati otrov.
Ako osećate jako žarenje, a stvori se i oteklina, treba uzeti kortikosteroidne preparate koji deluju protovzapaljenski. "Beloderm" krema, dobar je izbor u takvim slučajevima. Naročito ako bi se na mestu ožarenja pojavila nateklina.
Različite vrste meduza podnose i različite slanoće mora i temperature. Njihovi žarki dodiri, mogu biti veoma neprijanti, a mogu izazvati i zapaljenje očiju, crvenilo, suzenje, pa i trajnija oštećenja vida.
U retkim slučajevima, ubod medize može prouzrokovati slabost, glavobolju, povraćanje, grčenje mišića (zamislite, to, dok plivate, i to daleko od obale!), teškoće u disanju, pa i stanje šoka! Tad treba što brže potražiti lekarsku pomoć.
Ožareno mesto, često se vidi i po nekoliko dana, pa i nedelja.
U težim slučajevima, može doći do guljenja kože, zato se rana mora pravilno obraditi da ne bi došlo do infekcije. Kod klasičnih dodira meduze (na rukama i nogama), najbolje je upotrebiti acetilnu kiselinu ili izopropilni alkohol.
Kreme, u slučaju "bliskog susreta" s meduzama, uvek treba imati u priručnoj apoteci.
Prva pomoć: Kad vam se, već, desi takva nezgoda, mesto uboda odmah treba isprati morskom vodom - A NE SLATKOM! - jer će, ona, samo pojačati bol!
Takodje, nije preporučljivo stavljati na ožarena mesta led iz frižidera. Tragove meduza treba ukloniti pincetom, a ako nemate odgovarajuće kreme, možete na ozledjeno mesto naneti malo paste za zube, i to one paste sa sodom bikarbonom, ili, čak, kremom za brijanje. Takva kombinacija će sprečiti da "noktići" meduze ne aktiviraju svoj otrov.
Za ubode oko očiju, treba isprati oči pitkom slatkom vodom, a
ako se ubod desi u području usta, ona se mogu isprati sirćetom razredjenim vodom. U tom slučaju treba biti oprezan da se sirće, ako vam je prejako, ne proguta.
Najzad, ubodi meduza na području genitalija, zahtevaju lekarsku obradu i negu. Pomaže, mnogo, soda bikarbona kao i krema za brijanje.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt