MATARUŠKA BANJA

MATARUŠKA BANJA:: Nalazi se u dolini Ibra, u centralnom delu Srbije. Od Kraljeva je udaljena desetak kilometara, a od Beograda ok 180

18 Januar 2012

Nalazi se u dolini Ibra, u centralnom delu Srbije. Od Kraljeva je udaljena desetak kilometara, a od Beograda ok 180. Stiže se Ibarskom magistralom ili auti-putem preko Kragujevca ili Kruševca.
Sve do kraja XIX veka na mestu današnje Mataruške Banje prostirale su se oranice i vrbaci. Tek kada je 1897, usled izlivanja Ibra i velike poplave, matica reke razrovala niže delove tla, na površinu je izbila mineralna voda. Ubrzo se po lekovitosti pročula u celom kraju. Početkom XX veka osnovano je ovde i Prvo privatno društvo za korišćenje lekovite vode, da bi koncesiju ubrzo dobilo Akcionarsko društvo „Mataruška Banja“. Dvadesetih godina prošlog veka podignute su prve vile i hoteli, započelo uredjivanje parkovskih i šumskih površina. Posle Drigog svetskog rata Banja dobija novi regulacioni plan, otvoreno je „Zimsko kupatilo“, dogradjeni i prošireni hoteli. Danas je jedna od posećenijih banja u Srbiji.
Medicinske indikacije: Degenerativna reumatska obolenja, stanje posle operativnih zahvata na lokomotornom aparatu, ginekološka obolenja i sterilitet, kožne bolesti, pareze i paralize perifernog motornog neurona.
Mogućnosti: Najveći deo vremena gosti Mataruške Banje provode u hladovini parka, srcu banjskog naselja. Često se organizuju i izleti do obližnjih Bogutovačke i Jošaničke Banje, posete manastirima Žiča, Studenica i Ljubostinja, srednjovekovnom utvrdjenju Maglič. U samoj Banji postoje bioskopska dvorana i dobro opremljena čitaonica, a raznovrsnija zabava i noćni provod se mogu naći u obližnjem Kraljevu. Banju okružuju planine Stolovi, Troglav i Čemerno, pa tokom celog leta zadržava prijatnu svežinu. Odlični su i prirodni i drugi uslovi za pripreme sportista. Na raspolaganju su fudbalski teren, bazen, tereni za male sportove. Postoje i dobre mogućnosti za kongresni turizam, kao i za rekreaciju radnika. Obližnje planine su pogodne za šetnje, lov i planinarenje, o reka Ibar za ribolov, plivanje i veslanje.

Izvor:
Banje i lečilišta Srbije - POLITIKA

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt