Legenda o Deda-Mrazu

DEDA MRAZ:: On, glavom i belom bradom, omiljen je lik dece celog sveta. Ko ga ne zna?! Ko, od njeg, nije dobio poklon?! Deda Mraz - kod Hrvata Djed Božićnjak - nije darivao decu od pamtiveka. Lik simpatičnog dedice velikog srca koji daruje one koji su bili dobri - nastao je iz Svetog Nikole.


On, glavom i belom bradom, omiljen je lik dece celog sveta. Ko ga ne zna?! Ko, od njeg, nije dobio poklon?!
Deda Mraz - kod Hrvata Djed Božićnjak - nije darivao decu od pamtiveka. Lik simpatičnog dedice velikog srca koji daruje one koji su bili dobri - nastao je iz Svetog Nikole.
Sveti Nikola - ili, na holandskom Sinter Klaas - bio je hrišćanski biskup u 4. veku. Pošto su holandski imigranti u 17. veku stigli u Ameriku i osnovali koloniju New Amsterdam - Nov Amsterdam - nastavili su da obeležavaju praznik Svetog Nikole koji deli darove.
Kad su Englezi preuzeli koloniju i preimenovali je u New York - i engleska deca su se zaželela svog dobrog darovatelja. Alio, kako protestanti ne obeležavaju svetačke dane - jednostavno su pomakli vreme darivanja. Tako je Sveti Nikola počeo na Badnjak da deci ostavljati poklone. S vremenom je preimenovan u Santa Clausa (Deda-Mraza ili Djed-Božičnjaka) pa se, iz godine u godinu, počeo pojavljivati u sve više i više domova. Postao je živopisna figura, a ljudska mu je mašta odeću obojala u crveno, dala belu dugačku bradu, sobove (da vuku sanke) i sanke kojima leti po svetu - a spušta se kroz dimnjak pa u čarape ili pod jelkom-borom ostavlja darove onima koji su proteklu godinu bili dobri.

FINSKA I SJEVERNI POL

Dok jedni tvrde da Deda Mraz živi na Severnom polu, drugi veruju da živi u Finskoj bliže GMT zoni kako bi uspeo da poklone dostaviti u pravo vreme - velik je svet. Prošle godine je na Dedinu adresu u Fairbanks, na Aljasci, stiglo 120 tisuća pisama. Deca koja su stavila na poleđinu pisma povratnu adresu, dobila su natrag razglednicu sa žigom Severnog pola.

BAKA MRAZ I PATULJCI

U nekim zemljama, usvojeno je verovanje kako dedica ima suprugu Baku Mraz koja mu zajedno s njihovim prijateljima patuljcima pomaže odabrati i spakovati poklone koje raznosi po svetu.

DECA

Najveći obožavatelji dobroćudnog Deda-Mraza su deca. Ona veruju da se muškarac u crvenom odijelu i s dugačkom belom bradom spušta niz dimnjak ili kroz prozor ulazi u njihov stan ili kuću kako bi im pod jelkom-borom ostavio darove. Misle kako će biti darivana samo ako su protekle godine bila dobra i slušala majku i oca.
Divna legenda, nema šta! Da je više ovakvih - svet bi bio bolji - i mi u njemu!

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt