Koliko žena priželjkuje da osvoji prosečan muškarac?

Zašto mu treba toliko žena? Zna li se razlog? Šta kaže nauka?... Evolucija to pokušava da odgonetne

7 Avgust 2014

Zašto mu treba toliko žena? Zna li se razlog? Šta kaže nauka?...
Evolucija to pokušava da odgonetne. Dakle, odgovor je, skriven ili vrlo otvoren - kako vam se svidi - u procesu evolucije!...
Svi polni mehanizmi duguju svoj opstanak evoluciji preko prirodne i polne selekcije (odabiranja). Tako su muškarci i žene, vremenom, razvili strateški "repertoar" polnih strategija koje nisu, samo, "mrtvo slovo" u našoj - ljudskoj - podsvesti... već su, još uvek, veoma funkcionalne ("u upotrebi"), razvijaju se i prilagođuju slučaju, mestu i vremenu.
Razumevanje njihovog razvoja nam može pomoći u razumevanju brojnih pitanja koja nas, u polnosti, zbunjuju i dan-danas. Ljudi su, vremenom, razvili složen način seksualnog ponašanja, prave strategije koje uspevaju u polnoj praksi, a koje sadrže dugoročne strategije dublje povezanosti partnerstva i roditeljstva, i kratkoročne strategije koje upotrebljavamo pre nego što se skrasimo, u braku... ili kod "uskakanja" u tuđi krevet! Kod obe vrste strategija, morali su se i muškarci i žene prilagoditi različitim problemima, inače bi nas istisnuli oni koju su uspešniji! Kratkoročne strategije potiče polna motivacija za parenje s brojnim osobama i sposobnost prepoznavanja polno lako dostupnih partnera; a za uspeh dugoročnih strategija, potrebna je sposobnost ocenjivanja partnerovih reprodukcijskih kvaliteta u budućnosti.

Kratkoročne polne strategije

S obzirom da se muškarci i žene razlikuju u odnosu prema minimalnom roditeljskom uloženom trudu, muškarci ulažu mnogo više "napora" u kratkoročne strategije. Za rođenje, samo, jednog deteta, žena mora "žrtvovati" devet meseci trudnoće, a muški "doprinos" je, često, samo, jedan polni odnos. Zbog manje "cene" koju moraju "plaćati", muškarci u prošlosti su se lakše odlučivali na parenje s mnogim ženama što im je povećalo reproduktivne sposobnosti. Zato su muškarci morali razviti mehanizme koji ih motivišu na parenje s brojnim osobama, omogućuju prepoznavanje polno lako dostupnih partnerki, sposobnost identifikacije (prepoznavanja) plodnih žena i reprodukciju s minimalnim uloženim trudom i obavezom!...
I žene imaju svoje kratkoročne strategije od kojih nemaju direktne koristi jer, ipak, ne mogu roditi više od jednog deteta, godišnje - ali im mogu pomoći u oblicima izvora dobara za njih i dete, sigurnosti u slučaju opasnosti, smrti, rastavljanja od dugoročnog partnera i genetskih prednosti parenja sa superiornim muškarcem.
Minimalan "ulog" muškarca, pri začeću deteta je, samo, jedan ejakulat! Na sreću, većina ih je spremna "investirati" - mnogo više!
Želja za polnom raznovrsnošću i većim brojem polnih partnera i odnosa, dokazano je veća kod muškaraca. Kad su upitali učesnike jednog istraživanja koliko polnih partnera bi želeli u sledećem mesecu, godini, deceniji ili čitavog života - rezultati su bili lako predvidljivi!
Muškarci su, na primer, odgovarali da u sledeće dve godine žele osam polnih partnerki, a žene su želele - samo jednog! U životu bi muškarac želeo da ima 18 polnih partnerki, a žene - četiri ili pet.
Na pitanje, kolika je mogućnost da bi, posle jedne sedmice, pristali na polne odnose s nekim kog su, tek, upoznali, a vrlo im je privlačan - muškarci su odgovarali pozitivno, a žene izrazito negativno.
U jednom istraživanju je do učesnika došao izrazito privlačan pripadnik suprotnog pola i predožio im da uveče idu na sastanak, k njemu/njoj u hotelsku sobu ili ga/ju je otvoreno pozvao na seks. Polovica žena je pristala na sastanak, 6 posto ih je prihvatilo poziv u hotelsku sobu, ali ni jedna nije pristala na seks iste večeri. Isto, tako, na sastanak je pristala polovina muškaraca, 69% ih je bilo spremno otići u hotelsku sobu, a čak 75% ih je namamio "bezobrazan" poziv.
Muške polne fantazije sadrže više partnera, nepoznatih osoba i izmenu partnera, a žene obično maštaju o, samo, jednoj osobi - koju poznaju.

Dugoročne polne strategije

Uspešnost dugoročnih reprodukcijskih strategija kod muškaraca podstiče sposobnost prepoznavanja reprodukcijske vrednosti žene, osiguravanje povećane mogućnosti očinstva i pronalaženje odgovarajuće žen(k)e s dobrim roditeljskim sposobnostima. Žene, pak, moraju biti sposobne da prepoznaju muškarca koji je sposoban da osigura izvore preživljavanja, koji je spreman te izvore investirati u svoju partnerku i potomstvo, spreman da se obaveže na dugotrajan odnos, sposoban da zaštiti nju i decu od agresije i koji ima dobre roditeljske osobine.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt