KNEŽEV DVOR

KNEŽEV DVOR Sokobanja, Soko banja:: Glavna kula s dobro očuvanom kapijom Sokograda, obuhvata, sad, celu zgradu današnjeg Miloševog konaka

6 Jun 2016

A čim se, na referendumu, izglasa da se dosadašnji naziv mesta "Sokobanja" preimenuje u nov "TURISTIČKA KNEŽEVINA SVETA SOKOBANjA", pristupiti i izboru počasnog Kneza.
Konak kneza Miloša postaće Knežev dvor. Tu će biti sedište počasnog Kneza (uvek govoriti i pisati ovako: počasni Knez). Njegov presto, kancelarije, prateće službe - sve dostupno poseti turista - i to besplatno! Kao muzej.
Menja se izgled zdanja. Ono postaje središte, vizuelno i psihološko. Replika Sokograda, "silno" uvećana, do 30-ak pa i više metara, od scenografskog materijala, ona Glavna kula s dobro očuvanom kapijom Sokograda, obuhvata, sad, celu zgradu današnjeg Miloševog konaka, a prostor iza nje postaje amfitetar za priredbe, skupove na otvorenom, koncerte, izbor počasnog Kneza (jednom godišnje kao u Dubrovačkoj Republici, nekad) itd. Mogu se, u duhu objekta, dodati nekolike kule, sa Štitom Kneževine, sa Zastavom Kneževine, s Grbom Kneževine, s Večnom vatrom Kneževine (plamenom)! I sa stražom koja se jednom dnevno smenjuje, tačno u podne, skromno ali ritualno, s počasnim plotunima, turisti to vole. U ostalim terminima, straža se smenjuje obično, bez plotuna. Ovo važi za punu sezonu, od 1. maja do 31. septembra! O smeni straže, imidžu, videti kod Svebora, u Beogradu. Onom koji organizuje vađenje krsta iz vode na Bogojavljenje, na Adi ciganliji (išao sam i gledao dva puta!). (Kad sam imao 8 godina, gledao sam kako su vadili krst od leda kod mosta na Moravici, u Carini, 1944!).
(Ovakve "stvari" kao što je, npr., vađenje ledenog krsta na Bogojavljenje, navodim da bi se i ubuduće nastavili, ne, samo, zbog tradicije već i zbog turista, banjskih gostiju kojih će, jednog dana, a to zavisi od nas, biti i van letnje sezone, samo, to, treba osmisliti i privući im pažnju. Ne zaboravimo, dolazi vreme kad će zdravi više misliti na zdravlje - da se ne razbole, da im je život puniji, da imaju više radne energije za biznis i provod - nego bolesni kojima je potrebno lečenje! Takav budući trend treba iskoristiti, ići mu u susret i "okrenuti" ga u našu korist!).

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt