KNEZ DANILO ( 1851. - 1860.)

KNEZ DANILO:: Danilo je bio mlad kada je od svog strica nasledio presto ali od prvih dana svoje vladavine pokazivao je veliku energiju u radu i u unutrašnjoj politici.

6 Oktobar 2011

KNEZ DANILO ( 1851. - 1860.)

Petra II nasledio je njegov sinovac, knez Danilo. Danilo je bio mlad kada je od svog strica nasledio presto ali od prvih dana svoje vladavine pokazivao je veliku energiju u radu i u unutrašnjoj politici.
Žustar, prgav i prek, nemirna duha, silne energije i osvetoljubiv, knez Danilo je često bez potrebe izazivao sukobe. Prilike su i spolja i iznutra za sve vreme njegove vladavine bile neobično teške i Crna Gora je, zbog svog unutrašnjih sporova i zbog neprijateljskih napada u više mahova dolazila u veliku opasnost i veoma tešku situaciju. Ali sretne okolnosti i prisebnost i veština kneza Danila uvek su izvukli Crnu Goru iz teškog položaja. Tome je mnogo doprinela i junačka borba Crnogoraca koja je u pojedinim momentima zadivljavala svet. Dabogme da je u tim teškim borbama bilo i momenata očajanja i malodušnosti kada su vera i samopouzdanje ostavljali i najhrabrije i kada su neuspesi izazivali rekriminacije i prebacivanja knezu što je navukao zemlju na bedu. Ali knez Danilo je uvek znao da sačuva potrebnu hladnokrvnost, on nije gubio prisustvo duha, samopouzdanje i veru u speh. Glavni cilj njegove politike bio je da dobije priznanje nezavisnosti za svoju državu i rad njegov u tom pravcu bio je vodjen sa divljenja dostojnom samosvešću, konsekvencijom i energijom. U tome radu njega ništa nije moglo omesti, ništa zbuniti, ništa zastrašiti. On je svesno i hrabro išao pravo ka svome cilju i porazi, koji bi drugoga sasvim obeshrabrili njega kao da su još više podsticali na napor i i strajnost.
U unutrašnjoj politici knez Danilo je energično radio na tome da u zemlji uvede red i da zavede potrebne reforme koje će izvesti zemlju iz haosa plemenske borbe i stvoriti mogućnost za kulturni napredak i razvitak.
Ali rad kneza Danila, zatim njegova ličnost i njegovi preki i grubi postupci u opštenju sa ljudima izazvali su neraspoloženje i opoziciju protiv njega. On je bio veoma nepopularan i imao je veoma mnogo ličnih neprijatelja. Njegovu težnju da učini dobro njegove zasluge za državu i njegov iskren patriotizam retko ko je sporio ali njegov način bio je mrzak ljudima i njegova prekost i bezosećajna grubost otudjivale su često i njegovu najbližu okolinu. Naposletku je knez Danilo i pao, u najboljim godinama, kao žrtva atentata, izvedenog iz lične osvete.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt