Kako sačuvati strast?

Kako probuditi i sačuvati strast između partnera?! - pitanje koje se postavlja odvajkada.

3 Mart 2008

Kako probuditi i sačuvati strast između partnera?! - pitanje koje se postavlja odvajkada.
Gotovo se svaki par, prije ili kasnije, nađe u razdoblju kada jedan od partnera (ili oboje) izgube seksualnu požudu, ili im se ona bitno smanji. Pogledajmo što možemo učiniti kako bismo je vratili, odnosno sačuvali!
Daćemo vam, to, u 9 koraka...
Ovoga puta nećemo nabrojati devet razvratnih tehnika, devet ludih spolnih položaja niti 9 drskih zahvata koji su vam nužni kako bi sve bilo u redu. Ni u kom slučaju. Ovoga ćemo se puta upustiti u dublje slojeve spolnosti odakle, zapravo, tijekom seksanja izviru najljepši osjećaji,
9 načina buđenja spolne strasti, što ćemo ih navesti u slijedećem tekstu, ni u kom slučaju nisu iz prsta isisani. Naime, popis je napravila priznata psihijatrica Helen Singer Kaplan, koja aktivno djeluje na području ljudske spolnosti. Zapravo, ti su koraci dio njene teorije o "vatrenoj monogamiji", kojom parovima želi objasniti na koji se način u monogamnoj vezi strast može dugotrajno sačuvati. Strast koja s godinama često usahne. Slijedeće je korake opisala i u istoimenoj knjizi koja, u svakom slučaju, zavređuje da je pročitate. Dakle, pogledajmo što možemo učiniti kako bismo sačuvali strast i zadovoljavajuću spolnost, odnosno kako da probudimo zamrlu strast.

1. korak: Sporazumijevanje
Na početku veze možda razgovor o spolnosti i nije naročito važan, ali s vremenom postaje sve važniji. Ako dosadašnji razgovori nisu zalazili u to područje, vrijeme je da se to dogodi. Na početku je najbolje ako si partneri međusobno ispričaju što se s njima događa, kako se osjećaju pri pomisli na seks, i što misle o razlozima zbog kojih više nisu zainteresirani za spolnost. Na taj će način otvoriti put razgovorima o promjenama koje bi, po njihovom mišljenju, trebali uvesti. Zajedno će problem riješiti mnogo lakše i brže, jer više ni jedno ni drugo neće morat nagađati o tome što se s onim drugim događa i kako mu se približiti.

2. korak: Raspoloženje
Kada vam se dogodi da osjetite nedostatak spolne želje, bilo bi dobro da za to preuzmete odgovornost i da razriješite svoj problem, koji negativno utječe i na vaš zajednički odnos. Ako spontano i ne dođe do pravog raspoloženja, malo se potrudite, jer najlošije što se može dogoditi je da ništa ne učinite i nemotivirano čekate.
Psihijatrica Singer kaže da se u takvom trenutku za spolnost treba odlučiti. Dakle, ako ste preumorni, nađite vremena za odmor, ako su uzroci dublje prirode, pokušajte ih razriješiti. Ako to ne možete sami, potražite pomoć liječnika, jer uzroci su možda zdravstvene prirode.

3. korak: Intimnost
Uvijek pronađite vrijeme za osobnu povezanost s partnerom. Dobra je komunikacija od ključnog značaja za zdrav odnos, u kome će svoje mjesto naći i zdrava spolnost. Nađite vremena i otiđite u šetnju, na kraće putovanje, na izlet u nepoznato. Ako imate djecu, pobrinite se da u to vrijeme netko pripazi na njih. Nemojte zanemarivati vaš odnos. Pogotovo u starijim godinama, kada parovi za sebe imaju više vremena. Tada je vrijeme za podizanje intimnosti na više mjesto na vašoj ljestvici prioriteta.

4. korak: Tehnika
Ono što uzbuđuje vas, a što vašeg partnera, ne možete naučiti preko noći. Za to je potrebna praksa i vještina. Od iznimne je važnosti da žena zna samu sebe odvesti do orgazma, jer samo na taj način može svom partneru pokazati što je uzbuđuje, što joj se dopada, a što ne. Mnogo toga možemo saznati samozadovoljavajući se.

5. korak: Raznolikost
Ne dozvolite da se monotonija uvuče u vaš krevet. Budite stvaralački, maštoviti i puni novih ideja. U krevet uvodite novine i različitosti. Pobrinite se za iznenađenja. Kada ste posljednji puta odjenule erotsko donje rublje? A vi muškarci? Jeste li je već kada iznenadili kakvim inovativnim spolnim pomagalom? Smjelost čini čuda!

6. korak: Romantika
Neka vam i zvuči blesavo, ali vi i vaš partner morate znati pokazivati ljubav. Bilo riječju, bilo djelom. Naravno, svatko ima svoj način pokazivanja ljubavi, ali važno je da vaš način partner prepozna kao pokazivanje ljubavi. Romantika nisu samo svijeće, ljubavne porukice, ruže i večera za dvoje. Romantika su i svakodnevne sitne pažnje, koje partneru govore da ga cijenite i da je za vas najvažnija osoba na svijetu.

7. korak: Svjesnost tijela
Za početak se prestanite uspoređivati s drugima. Nikada nećete doseći sve ideale, jer nitko nije idealan. Prihvatite svoje tijelo i svoj izgled. To ne znači da je svejedno kako izgledate, to samo znači da se za svoje tijelo pobrinete u okvirima onoga što vam je dano. Nemojte se zapustiti. Vježbanje i vanjska urednost od velikog su značaja za odnos prema sebi i zdrav partnerski odnos. Volite svoje tijelo. Samo čovjeka koji voli sebe mogu voljeti i drugi ljudi. Isto je tako i sa spolnom privlačnošću. 8. korak: Čulnost
a biste uživali u ljubljenju morate biti opušteni i s uključenim svim čulima. Gledajte, njuškajte, liznite, poslušajte i dodirnite sebe i svog partnera. Prepustite se dodiru ljubavi, a tijekom ljubljenja se oslobodite svijeta koji vas okružuje. Ne mislite na njega. Brige mogu pričekati. U krevetu se prepustite samo čistoj spolnosti i svim užicima koje ona sa sobom donosi.

9. korak: Strast
Često se naglašava kako je mozak najveći i najvažniji spolni organ, a to je itekako istina. Upravo je zbog toga važno da budete povezani s partnerom, da razgovarate, da rizikirate, smijete se ... Ukratko, sačuvajte vezu i čulnost. Partnera morate poznavati. Samo ćete mu se tako moći potpuno prepustiti u krevetu i probuditi svu strast koju možete. Svoju i njegovu.
Najlakše bi bilo kada bi bio potreban samo jedan od nabrojenih koraka, i kada bi se u vašoj vezi spolna požuda ponovno probudila i održala. Na nesreću nije tako, morate njegovati sve nabrojano, kako bi vaš seks sačuvao sav čar i strast prvih mjeseci vaše veze. Novi položaj, novi komplet donjeg rublja ili nova tehnika neće vam nimalo pomoći ako nešto škripi već u vašem svakodnevnom odnosu.

oOo



Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt