Kako da oslabite?

Kako da oslabite:: Gubljenje težine je uvek najnaporniji, najdosadniji, najteži, naj... ko-zna-šta-već... deo svačijeg života.

3 Mart 2013

Gubljenje težine je uvek najnaporniji, najdosadniji, najteži, naj... ko-zna-šta-već... deo svačijeg života.
Uvek postoje pravila kojih se treba pridržavati, ali ih nije uvek lako zapamtiti ukoliko nismo na nekoj rigoroznoj dijeti koja sve zabranjuje! Ako niste pristalica dijetnih tortura, a želite da svoju ishranu i izgled, ipak, "dovedete u red", postoje mala pravila, korisne sitnice i dobri saveti koji će nam olakšati svakodnevicu. Za pamćenje ne brinite, dovoljno je zapamtiti i upražnjavati samo po jedan savet nedeljno - i za godinu dana ćete izgledati baš onako kako ste želeli, a, usput ćete postati i ekspert za zdravu ishranu.
1. Izbacite samo jednu kafenu kašičicu masnoće iz bilo kog jela u toku dana iz vaše uobičajene ishrane. Na kraju godine ćete biti lakši bar 2 kilograma na osnovu ovog trika.
2. Izbegavajte čudne dijete. Ukoliko se ne možete tako hraniti do kraja života, postoji verovatnoća da ćete ugroziti zdravlje.
3. Oprezno s alkoholnim pićima. Osim alkohola, koji je vrlo kaloričan, postoje i ugljeni hidrati koji su pratioci ovih pića, a na koje zaboravljamo.
4. Jedite voće dvaput dnevno. Vaša jetra i mozak će vam biti zahvalni na tom, a o zdravstvenim razlozima nije ni potrebno pričati.
5. Napravite kratke zabeleške u vezi vašeg izbora hrane. Utvrdite koliko ste, zaista, gladni kad hoćete da "prezalogajite" nešto i koliko je vaša ishrana monotona. Rezultati mogu biti veoma zanimljivi.
6. Pokrenite se. Vežbanje u bilo kom obliku je bolje od večitog planiranja savršenog treninga. Savršen trening, u stvari, ne postoji.
7. Izmerite se, ali nemojte skakati na vagu tri puta dnevno. Koliko puta nedeljno vežbate, toliko puta se merite, ali to činite uvek pre treninga.
8. Častite sebe posle svaka dva skinuta kilograma, ali ne hranom već nekom sitnicom koju volite.
9. Jedite sporije. Napravite mali ritual oko toga. Žvaćite malo duže i osetite pun ukus hrane. Mislite na hranu koju jedete i ne dajte mislima da odlutaju. Videćete da male porcije i nisu toliko male.
10. Porcija hrane u malom tanjiru izgleda bogatije i veće. Napunite manji tanjir i sve dodatke, poput salate, prebacite u jedan tanjir. Napravite svoj "aranžman" u tanjiru. Može biti i zabavno.
11. Ponesite hranu na posao bar tri puta nedeljno. Otresite se pekara i fast fuda nekoliko dana. Dobar je osećaj "ne grešiti".
12. Ubacite i malo tegova u vaše vežbanje. Ovo će ubrzati vaš metabolizam, sačuvati mišiće od propadanja pri smanjenoj ishrani, a umesto njih sagoreti još malo telesnih masnoća.
13. Nemojte jesti uz televiziju. Možete uneti stotine kalorija, a da ih i ne primetite.
14. Ako niste gladni, ostavite hranu u tanjiru. Tih nekoliko zalogaja "da se ne baci", bez problema napakuje neželjene kilograme za nekoliko meseci.
15. Ako ste bez ideja za spremanje hrane, kupite kuvare sa niskokaloričnim jelima ili "pronjuškajte" po Internetu u potrazi za receptima. Ovo je vaše aktivno učešće u obogaćivanju ishrane.
16. Svakog meseca probajte dva nova recepta. Na kraju godine imate 24 nova recepta, od kojih će njih nekoliko ući u vaš stalan repertoar.
17. Doručkujte. Tako jednostavno, a tako efikasno! Preskakanje doručka tera organizam da uporno čuva masno tkivo kao "zlatnu rezervu".
18. Ako uživate u čitanju, ne možete uživati u hrani - i obratno. Odaberite jedno ili drugo.
19. Ako se jednom nedeljno "ubijete" od slatkiša, nemojte očajavati. To je samo jedan obrok jednom nedeljno.
20. Imajte, uvek, bar, po jednu zdravu užinu pri ruci, kod kuće i na poslu. Ovo vas može spasiti od loših iznuđenih poteza, kad je hrana u pitanju.
21. Probajte mlečne proizvode s niskim procentom masti. Možda i nisu toliko loši i neukusni.
22. Ukoliko skidanje kilaže ne ide po planu (manje od pola kilograma nedeljno) saberite kalorijski unos svih namirnica koje unosite. Možda vam se potkrala krupna greška?
23. Ubacite više začina u hranu na račun soli koju inače stavljate. Jača aroma će upotpuniti vaše zadovoljstvo, a ne sama količina hrane koju jedete.
24. Kupujte po spisku i uvek siti. "Gladne" oči kupuju sve i svašta. Posle će vam biti žao da bacate hranu - i eto problema!
25. Nemojte olako izbacivati belančevine iz ishrane. Bolje nađite adekvatne zamene. Meso živine i riba sadrži više belančevina od iste količine prasetine ili govedine, a znatno manje masnoće. Napravite zamenu, ponekad.
26. Izaberite tri različite vrste povrća i ubacite ih u jelovnik tog dana. Upotpunite svoje znanje o povrću i razbijte monotoniju ishrane.
27. Uvek jedite sedeći. Još su lekari u drevnoj Kini davali ovaj savet. Položaj kičme, a samim tim i želuca je idealan, lako se usredsredite na hranu i početni uslovi za dobro varenje su tu.
28. Tražite od vaših najbližih da vas podrže u naporima da skinete kilažu i da uđete u formu. Morate se čuvati od ustupaka iz ljubavi koji, u stvari, podrivaju vaše napore.
29. Ako ste besni ili ste pod stresom, prošetajte. Osim što će vas to smiriti, skloniće vas od hrane koja bi bila trenutna "uteha"!
30. Izaberite dva mlečna proizvoda koja ćete danas jesti. Ovo je važno zbog unosa kalcijuma, ali probajte proizvode sa smanjenim procentom masnoće.
31. U restoranima, prelive i sosove tražite u odvojenim posudama. Na ovaj načn držite njihovu količinu pod kontrolom.
32. Povećajte unos dijetnih vlakana. Integralni hlebovi, pahuljice od svih vrsta žita, testenine, sirovo voće i povrće su pravi izbor.
33. Povećajte osećaj sitosti povećanjem volumena hrane, preko dijetalnih supa, čaše vode, salate... ili pojedite sveže voće.
34. Koristite teflonsko posuđe za kuvanje. Spremajte hranu bez zejtina.
35. Popijte dva litra vode u toku dana. Vaši bubrezi će vam biti zahvalni, a smanjićete i osećaj gladi ukoliko ste skloni prejedanju.
36. Povremeno smanjite količnu mesa u obroku, a dodajte gomilu povrć a, pre sveg, sveže salate. Bićete podjednako siti.
37. Slobodno pitajte za način pripreme hrane kad naručujete jelo u restoranu. S malim sugestijama možete preskočiti mnogo kalorija.
38. Uzmite deserte sa smanjenim procentom masti i šećera. Ukus je isti, a hranite se zdravije, samo pazite na količinu.
39. Bistre supe i supa od paradajza su dobra zamena za čorbe koje su mnogo kaloričnije.
40. Nemojte držati brzu hranu u kući ili na poslu. "Daleko od očiju, daleko od srca".
41. Na putovanja nosite patike. To je način da ne preskačete fizičke aktivnosti, makar se radilo samo o dugim šetnjama.
42. Ako počnete sa stihijskom ishranom, isplanirajte obroke za sledeća tri dana. To će vas vratiti na pravi put.
43. Ako kupujete gotova jela, pročitajte njihov sadržaj. Na tržištu postoje i dijetalne varijante.
44. Ne stavljajte prelive uvek i preko svih poslastica. Uštedećete mnogo kalorija, a osnovni ukus će biti jači.
45. Povremeno, umesto celog jajeta, pojedite dva belanca. Unos belančevina je približno isti.
46. Ustanite i protegnite se za vreme reklama na televiziji. Neke traju toliko dugo da možete napraviti i mali trening.
47. Nemojte presoliti kokice. Ukoliko volite slaniji ukus, probajte kalijumovu so. Na taj način, bar, nećete mnogo narušiti odnos natrijuma i kalijuma u ishrani.
48. Kad na ručku, u gostima, domaćin služi "repete" hrane koju ste pohvalili, recite ne! Jeste teško, ali pomaže.
49. Ne stavljajte teške prelive sa majonezom ili masna mesa na picu. Probajte varijante sa povrćem i začinima.
50. Koristite kulinarske tehnike koje masnoće svode na minimum, poput običnog kuvanja, kuvanja na pari, barenja ili pečenja na roštilju.
51. Za žene je preporučljivo da proizvode od soje ubace u ishranu, posebno ukoliko tim zamene deo masnih mesa.
52. Naučite da oprostite sebi kad napravite grešku u ishrani. Nemojte se opterećivati hranom i na taj način, osim kad sledeći put budete birali obrok.
Odaberite pametno i biće vam drago zbog tog.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt