JESTE LI SPREMNI ZA BRAK

SPREMNI ZA BRAK:: Mnogi maštaju o venčanju i idealnoj osobi s kojom će osnovati porodicu.

11 Oktobar 2011

 Mnogi maštaju o venčanju i idealnoj osobi s kojom će osnovati porodicu. I onda kad mislite da ste pronašli ljubav svog života, razmislite pre ulaska u bračne vode. Za dobar brak, uspešan i dugovečan, potrebno je mnogo više od ljubavi koju trenutno osećate. Dobar brak zahteva "timski rad".

Da, zaljubljeni ste i mislite da je sve kako treba, ali pre nego najzad kažete `da`, sedite i zapitajte se:

Što ovu osobu čini onom pravom?

Vaš prvi odgovor će verovatno biti – ta osoba je prava zato što je volim. Ali to nije bilo takvo pitanje. Pitanje je što ovu osobu čini pravom, u poređenju sa svim drugim osobama s kojima ste bili u vezi, a da biste s njom hteli provesti "ostatak života". Važno je da ste sigurni zbog čeg ulazite u brak, kako u brak ne biste ušli iz krivih razloga.
Na primer, jedan od krivih razloga može biti jer mislite kako je krajnje vreme da se venčate. Nikako nemojte vršiti pritisak na sebe i nemojte dopustiti da neko drugi vrši pritisak na vas.

Jeste li spremni na ulogu supruge ili supruga?

Pre nego uzbuđeni "uletite" u brak, zapitajte se jeste li spremni na ulogu supruge ili supruga. Ta uloga je zahtevnija i odgovornija od uloge "dečka", odnosno "devojke". Nije da ne možete ostati nezavisni, ali ako želite brak graditi na poverenju, morate naučiti da delite neke stvari i delove svog života koje pre niste.

Jeste li spremni za finansijske izazove?
Biti u braku nije kao zabavljanje, kad delite račun za ručak ili plaćate ulaznice za bioskop. Brak uključuje nove i veće račune. O finansijama treba raspraviti na vreme, tako da posle ne bi bilo nekih iznenađenja. Bilo da ste oboje zaposleni ili samo jedno od vas radi, važno je imati neki finansijski plan za nove izazove, osiguranja, kredite i hitne slučajeve.

Možete li ostati verni?

Morate biti sigurni da je vaša znatiželja za drugim ljudima zadovoljena i da nećete "švrljati" i "istraživati". Ako se i dalje pitate kako bi bilo izlaziti s drugim ljudima i biti u drukčijoj vezi, možda treba pričekati s venčanjem.
Ako želite biti i s drugim ljudima, a ne vezati se, samo, za jednu osobu, morate biti iskreni i to podeliti s partnerom ili partnerkom. Recite da vaše želje nemaju ništa s osećajima prema njoj/njemu, ali da još niste spremni zatvoriti to poglavlje života.
Jedna od najvažnijih stvari za uspešan brak je obvezati se i biti joj veran.

Možete li živeti takvim životnim stilom?

Ako već ne živite zajedno, skrenite pažnju na partnerove ili partnerkine navike i stil života. Ako ne znate kako vaš potencijalni životni drug funkcioniše, krajnje je vreme da najzad saznate pre nego kažete `da`.
Ako ima navike koje vas strašno živciraju i s kojima se ne znate nositi, ako osećate da neke stvari ne možete prihvatiti, možda bi trebalo pričekati pre nego donesete veliku i važnu odluku.
U svakom slučaju, poželjno je da pre venčanja živite zajedno kako biste se što bolje upoznali.

Ovo su samo neka od pitanja na koja bi trebalo odgovoriti pre nego stanete pred oltar. Ako ste zbunjeni ili na neki način nespremni, bolje sačekajte s venčanjem.

oOo

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt