JEDNOROG

JEDNOROG:: Ovog četvoronošca sa jednom dugačkom i oštrom izraslinom na sredini čela, prisutnog u različitim kulturama, prikazuju na više načina

27 Jul 2011

Ovog četvoronošca sa jednom dugačkom i oštrom izraslinom na sredini čela, prisutnog u različitim kulturama, prikazuju na više načina: nekad kao jare a nekad kao jelena. U arapskim legendama se pominje kao divlji zec, dok je na Zapadu usvojena predstava o jednorogu kao konju.
Ono što je zajedničko za sve mitologije i tumačenja ovog fantsticnog bića, jeste jedan rog i njegova neprocenjiva vrednost. Veruje se da bi on mogao da ima neverovatnu terapeutsku moć i da bi mogao, izmedju ostalog, da izleči epilepsiju i grčeve. Ukoliko bi mu neko odsekao rog, jednorog bi odmah uginuo.
Po mišljenju grčkih pisaca Ktezije i Megastena, jednorog je bio retka divlja životinja koja je živela u Indiji, čiji je rog imao čudesnu moć da spreči širenje svakog otrova. Kasnije, u hrišćanskoj simbolici, terapeutska svojstva roga iščezavaju, a pojavljuje se mit o devici, u čijem se prisustvu jednorog, simbol krotkosti ali i surovosti i nepokretnosti, jedino smiruje. Jednorog je poštovao isključivo čednost, pa je prepoznavao žene koje nisu bile device, i usmrćivao ih svojim dugačkim rogom.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt