HAJDUČKI HLEB

HAJDUČKI HLEB:: Svi putevi covekove istorije svesno ili nesvesno su vezani za ovu najvažniju hranu

17 Novembar 2008

Svi putevi covekove istorije svesno ili nesvesno su vezani za ovu najvažniju hranu. Statistika kaže da u toku godine covek pojede hleba za oko tri svoje telesne težine, a u svom životnom veku, (prosek 70 godina), oko 13.000 kg hleba. U našoj kuhinji hleb zauzima pocasno mesto zato je prisutan i u mnogim zakletvama, izrekama i poslovicama. Evo kako su naši stari, narocito u vreme ratova i okupacija, pripremali ovu najvažniju hranu, dovitljivošu naših cobana, hajduka, boraca na frontovima i drugih i prenosili to sa kolena na koleno.

Hleb se mesio i hladnom i toplom vodom. Obicno se hladnom vodom mesila proja, zato što može duže da se sacuva, a da se ne ukvari. Takode i "lukovaca" se mesila hladnom vodom - hleb od kukuruznog brašna u koji su zamešana pera od crnog luka. Pored crnog luka u testo su dodavane i druge namirnice: kuvan krompir, seme konoplje, lana i slicno. Najviše se mesio od kukuruznog brašna, ali i od raži, jecma, heljde i prosa. Pšenicni hleb su jele, uglavnom, imucnije, gradske porodice.

Kada je testo za hleb umešeno i spremno za pecenje, na žar se stavi lišce od kupusa, zelja, lincure ili neke druge biljke koja ima veliko lišce. Stavi se testo i odozgo se prekrije sa lišcem, a preko lišca se zatrpa žarom i pepelom. Preko toga svega se založi vatra, koliko je potrebno da se hleb ispece. Ovako pecen hleb ima svoju slast i specifican ukus, bez razlike na vrstu brašna, jer ništa ne odlazi u vazduh. Ovaj nacin je preteca pecenja hleba i drugih jela i mesa, "ISPOD SACA".
Da napomenemo, odnosno, potsetimo, da su pocetkom 19. veka, u gladnim godinama, naši seljaci i hajduci, mleli hrastov žir i hrastovu koru i pekli hleb na ovaj nacin.
Zdravo svakako jeste i ništa ne košta da probate. Prijatno!
Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt