ENGLEZI NA BOŽIĆ

Evo kako Englezi prave božićni kolač... Lep je kao srpski!...

2 Avgust 2010


Engleski božićni kolač:

Sastojci:

* 3 jajeta
* 1 belance
* 250 grama šećera
* 150 grama šećera u prahu
* 270 grama brašna
* 90 grama maslaca
* 70 ml mleka
* 4 cl ruma
* prezle
* suvo grožđe, kandirano voće (suvo voće), klinčić, muskatni oraščić
* so (po ukusu)

Način pripreme:

Umutiti 250 grama šećera s maslacem, a zatim smesi dodati žumanca, mleko, brašno, muskatni oraščić, seckano kandirano voće, suvo grožđe, klinčiće i rum, pa sve zajedno dobro promešati. Tri belanca ulupati s malo soli i dodati masi. Visoki okrugli pleh podmazati i posuti prezlama. Sipati masu u pleh i peći oko 2 sata u prethodno zagrejanoj pećnici na 160 stepeni C. Ohladiti, malo, kolač, a zatim ga izvaditi iz pleha. Belance umutiti sa šećerom u prahu i tim premazati kolač. Ulepšati kandiranim voćem.

JOŠ O BADNJEM DANU I BOŽIĆU...

U pravoslavnim hramovima i kućama, slave se Badnji dan i Božić, dan rođenja Isusa Hrista. Praznik proslavljaju Srpska pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta gora koje su zadržale Julijanski kalendar, dok su ostale hrišćanske crkve Božić proslavile pre 13 dana, prema Gregorijanskom kalendaru.
Praznična bdenija i molitve u kojima se pominju događi vezani za rođenje Isusa Hrista u Vitlajemu biće služeni u svim hramovima.
Badnji dan je u srpskom narodu i crkvi dobio naziv po badnjaku koji se, prema drevnom običaju, uoči praznika Roždestva Isusa Hrista, s prvim sutonom, unosi u kuće.
Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo koje se, kako nalaže običaj, pali po unošenju u kuću, gde dogoreva do ponoći kad nastaje božićno slavlje. U velikim gradovima, običaj je pojednostavljen, pa se u kuću samo unosi svežanj suvih grančica cera ili hrasta sa slamom.
Badnjak je simbol drveta koje su, prema predanju, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Bogomladenac.
Prema Jevanđelju, Isus je rođen na slami, pa otud i slama u svežnju badnjaka kao i običaj da se prostire u hrišćanskim kućama.
Badnje veče je i verski i porodični praznik pa se za unošenje ili spaljivanje badnjaka u pravoslavnom hrišćanstvu vezuje i porodično slavlje.
Oko badnjaka koji dogoreva, ukućani se greju ljubavlju i slogom.
Na Badnje veče ističu i poslednji sati višenedeljnog božićnog posta, pa je i večera tradicionalno posna, a prema srpskom običaju, na trpezi su riba, prebranac, kolači s medom, suve šljive, orasi.

Smeštaj Privatni smeštaj Smeštaj sa bazenom Hoteli u Sokobanji Pansioni Seoski turizam Smeštaj na jezeru Cenovnik O Sokobanji O Sokobanji Istorija Istorija Prvi tragovi naselja Turski period Prvi ustanak Naredba 1837-1880 Do II svetskog rata NOB i revolucija Zdravstvo Zdravstvo Zdravstveni turizam Faktori lečenja Kupanje Inhalacija Radioaktivnost Radioaktivne vode Mineralne vode Lekovite vode Znamenite ličnosti Kako doći? Klima Oblačnost Padavine Magla Vetar Vegetacija Vremenska prognoza Odgovori Predsednika Opštine Gradski vodič Gradski vodič Izletišta Parkovi Mapa grada Crkve Autobuske linije Doček nove godine Wellness centar Restorani Akva Park Cenovnik Akva parka Podina Etno restoran STARA VODENICA Vesti Linkovi Nekretnine Kontakt